Diaszpóra2023

2023.05.04. 12:38

A magyar identitás megőrzéséért tartanak konferenciát Pécsen

A magyarság érdekében nemzetközi konferenciát tart a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Anglisztika és Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete.

Cz.E.

Fotó: Laufer László

Az eseményt a PTE Diaszpóra Projekt Hálózattal karöltve május 4. és 6 között a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottságának Székházában rendezik meg. „Múltból a Jövő felé - A modernkori pécsi felsőoktatás első száz esztendeje című centenáriumi programsorozat keretében valósul meg a három napos, több mint hetven előadást számláló konferencia, amely a Diaszpóra2023 - Határtalan közösségek névre hallgat.

Fotó: Laufer László

A Diaszpóra Projekt Hálózat dr. Jarjabka Ákos rektori megbízott vezetésével egy 2017-ben létrejött szervezet, amelynek fő célja, hogy a tömb-, szórvány- és diaszpórában (nép, közösség tagjainak szétszóródása) élő magyarság identitását megőrizzék.  

A konferencia elnöke, prof. dr. Orbán Jolán fontosnak tartja a magyarság és a világ diaszpórában élő közösségei szempontjából, hogy létezik egy ilyen háló, network, amelyben össze tudnak kapcsolódni.

A konferencia fővédnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is jelen volt a konferencia első napján, aki elmondta, hogy amikor egységes magyar nemzetről beszélünk, akkor a Kárpát-medencei magyarokra, illetve a diaszpóra magyar közösségek együttesére gondolunk. Nagyon fontosnak tartja, hogy a magyar közösségben élő emberek, főleg a gyerekek és a fiatalok meg tudják őrizni magyar identitásukat. 

Ennek egyik eszközének azt véli, hogy biztosítsunk számukra továbbtanulási lehetőséget Magyarországon. Ebből adódóan fontosnak tartja azt is, hogy a kormány szándékai mellett az egyetemek proaktívak legyenek és lehetőségeket kínáljanak a fiataloknak, ezzel lehetővé téve, hogy visszajöjjenek, itt tanuljanak, ennek hatására pedig minél többen itthon maradjanak, vagy ha nem is maradnak itt, de Magyarország jó hírét vigyék a világba. 

A konferencia születése

Az idén először megvalósuló nemzetközi konferencia ötlete 2022-ben született meg az MTA PAB székházában, amikor Dobozy Tamás regényeiről beszélgettek. A szerző angolul Kanadában írja regényeit, amelynek magyar szereplői és színterei vannak. Orbán Jolán ekkor gondolkodott el azon, hogy rendezni kellene egy konferenciát, amelyből reményeik szerint egy kétévente megrendezendő hagyomány válik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!