Heti kétszer nyitnak

2023.05.07. 19:15

Bezárás helyett inkább változtat az üzemeltető

A posta és a gyógyszertár nyitva tartása is megváltozott Pellérden, a forgalomhoz igazítottan.

Zs. K.

Illusztráció

Fotó: Flajsz Péter

Mint a község polgármestere elmondta, a patika esetében nagyon pozitív az üzemeltető hozzáállása, hogy nem a bezárás mellett döntött, és adott esetben akár vissza is tudják vezetni a heti ötnapos nyitva tartást.

A Zsongorkő Gyógyszertár pellérdi fiókpatikájának napi forgalma nem képes fenttartani a teljes heti mindennapos nyitvatartást. Az is egy öröm, ha heti két napon tudja biztosítani a helyi igényeket, ezért a nyitva tartását szerdán és pénteken a délelőtti órákra korlátozták. 

– A vállalkozás részéről nagyon pozitív hozzáállás az, hogy véletlen sem a bezárás mellett döntött a tulajdonos. Pedig kerültek már nehéz helyzetbe a covid idején, illetve most a téli időszakban, a magas energiaárak miatt is. Én nagyon örülök annak, hogy a tulajdonos a patika nyitva-maradása mellett tette le a voksot a bezárás helyett. Bármiféle gazdasági-környezet javulás esetén pedig, a nyitvatartást rugalmasan kezelve, bővíti további napokkal. A patacsi patika változatlan nyitvatartással áll a vásárlók rendelkezésre a hét minden napján – mondta Tajti Zoltán, Pellérd polgármester.

Május 2-től a posta nyitva tartása is megváltozott a településen, mely szerint 16 óra helyett 15.30-ig tudják fogadni az ügyfeleket. Ennek oka, hogy a posta forgalma miatt már csak egy 8 és egy 4 órás alkalmazottat tudnak helyben foglalkoztatni, és mivel a részmunkaidős munkatárs már délben végez, egy dolgozónak kell a délutáni gyűjtőkocsira való összekészítést elvégeznie, délután 4-ig. Fél 4-kor ezt a munkát el kell kezdeni, hogy a gyűjtő-autó zökkenésmentesen tudjon pakolni és tovább haladni.

– Ez is egy jó alkura sikeredett, hiszen a fontos az, hogy Pellérdnek egy működőképes postája legyen és maradjon. A szerdai egy órával további nyitvatartás marad, bár a valódi forgalom ebben az egy órában oly szinten nem számottevő, hogy vannak napok, amikor egyáltalán nem érkezik ügyfél – mondta a községvezető. Hozzátette, dolgoznak azon is, hogy a szőlőhegynek legyen két ponton külsős postaláda rendszere. Ez a kérés többeket foglalkoztat, ám sok akadály és megválaszolatlan kérdés van még. A személyes okmányokkal, levelekkel, értesítőkkel a  biztonsági követelmények oly mértékben megnövekedtek, hogy ennek módját és biztonságát, annak biztosítását nem egyszerű biztosítani.

Küzdenek a szolgáltatások helyben tartásáért

Az utóbbi években az eddigieknél talán gyorsabban változtak a vásárlási szokások, az egyéb kereskedelmi láncok netes beszerzési lehetőségei is csorbítják a vidéki kispatikák gazdaságos működését. Ehhez még negatív tényező a tetemesen megnövekedett energia költség, fűtés, hűtés díjak. Nehéz helyben tartani a vidéki szolgáltatásokat, több baranyai önkormányzat küzd a patikáért, postáért. Szederkényben is megváltozott májustól a takarékbanki postapartner nyitvatartása, de akad olyan kisebb település is, mint Hobol, ahol a megdrágult energiaárak miatt bezárt posta már nem is nyit ki többet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!