Üzletelés

2023.05.03. 20:10

Ez volt az MSZP-s botránykemping furcsa története

A Mandulás kemping körüli baloldali üzletelés kapcsán most hűtlen kezelés miatt nyomoznak, de a kemping elmúlt évtizedeinek története gyakorlatilag botrányok sorozatáról szól, a háttérben pedig ugyanannak a Magyar Szocialista Pártnak a szereplői sejlenek fel, amelynek tagjai Péterffy Attila pécsi polgármesterrel egyetemben a városi kassza kulcsait 2019-ben megszerezték.

b. m.

A Mandulás kemping valamikor még a Baranya Megyei Önkormányzat birtokában volt a Mecsek Tours-on keresztül. A cég tulajdonában volt az ezredfordulón 189 millióra becsültetett pécsi kempingen kívül a Hunyor Szálló (346,5 millió), a Csele Hotel (101,5 millió), a Dráva Szálló (456 millió), a Termál Kemping (220 millió) és az Orfűi Kemping (190 millió) is. A teljes portfóliót akkoriban 1,573 milliárdra becsülték fel, de az MSZP-s vezetésű vármegyei önkormányzat 450 millióért adta el DD Tours Kft.-nek a céget, amely még akkor is féláron szerezte meg a vagyont, ha hinni lehet annak, hogy nagyjából 400 milliót még állítólag beletett a vállalatba a magántulajdonos.


Maguknak bulizták ki
Nem meglepő, de a DD Tours egyik alapítója között ott volt Gonda Tibor MSZP-s politikus, egykori alpolgármester, aki ugyan kiszállt, de később mégis valahogyan az érdekeltségébe vándorolt az Orfű Kemping. A Mecsek Tours privatizációja után nem sokkal a Hunyor Hotelt a pécsi egyetem vette meg a cégtől – a sajtóhírek szerint – 400 millióért. A Csele Hotelt egy szegedi cégnek adhatták el, a harkányi Dráva Hotel az MSZP-s ­oligarcha, volt pénztárnok, Puch László köreihez került, ahogyan a harkányi Termál Kemping. A Mandulás kempinget az Amandula Kft. szerezte meg, amely szintén Puch Lászlóhoz volt köthető. A Mecsek Tours pedig szintén a szocialista pénzember köreihez köthető több szálon is.
A nemzeti oldal két évtizede a Mecsek Tours privatizációja ellen is hevesen tiltakozott, arra hívta fel a figyelmet, hogy 1,6 milliárdos vagyont adtak el annak töredék­ áráért, de jellemző, hogy a balliberálisok egykori szócsövének tartott Népszabadságban egész egyszerűen letagadták a szocialista kapcsolatot.


A szereplők nem változtak
Sőt, a Mandulás kempingben már akkor luxuslakásokat akartak építeni, és éppen annak a Karlovecz Zoltán tervezőmérnöknek a neve került kapcsolatba akkor is az elképzeléssekkel, aki 2021-ben, amikor a luxuslakópark építése ismételten szóba került a régi-új MSZP-s vezetés alatt, már mint pécsi főépítészként „tevékenykedett”.
 

Puch a főtámogató
Péterffy Attila pécsi polgármester egyik fő támogatójaként és egyben a városvezetés egyik legbefolyásosabb embereként tartják számon Puch Lászlót, aki ugyan – papíron – a botrányok után kiszállt az Amandula Kft.-ből, a városházi zuhanyhíradó szerint ez csupán látszólagos lehet, a vörös lapokat továbbra is ő osztja a háttérben.


A bűnözői vonal is jelen van
Az Amandula Kft.-t az MSZP-s Zuschlag János tettestársa – akit szintén elítéltek a Zuschlag-perben – vezette egészen a közelmúltig, mielőtt még a szocialista körök a botránytól is tartva gyorsan túl nem adtak a cégen. Ez puszta véletlenségből éppen akkor történt, amikor a közgyűlés elé vitték az MSZP-s politikusok a Bőrklinika és a Mandulás kemping cseréjéről szóló ötletet. 
Mint ismert, ez utóbbi városházi ingatlanmutyi miatt állampolgári feljelentés alapján a Baranya Vármegyei Rend­őr-főkapitányság rendelt el nyomozást különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Az ügy vizsgálatát kijelölés alapján a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságán folytatják le a szakemberek .

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!