Bama.hu videó

2023.05.17. 11:30

Kiakad a cukiságmérő a PécsZoo legújabb lakóitól (galéria és videó)

Fordulópont következett be a Pécsi Állatkert és Akvárium-terrárium életében, hiszen új faj érkezett hozzájuk, méghozzá három ifjú rókamanguszta. Nem, ezek nem szurikáták, mint azt sokan hiszik, de erről is mesélt Varga Tamás gyűjtemény- és nevelési vezető.

cz. e.

Fotó: Laufer László

A cukiságmérő biztosan kiad a PécsZoo új lakóinak, a rókamanguszták látványától. Mint megtudtuk Varga Tamástól ezt a fajt gyakran összekeverik a szurikátákkal. Ez egy félrefordítás miatt terjedt el, méghozzá Az oroszlánkirály című animációs filmben Timon karaktere egy szurikáta, de tévesen rókamangusztára fordították.

A Dél-Afrikában honos kisemlős fajnak, a rókamangusztáknak azonban más a szociális viselkedésük, méretre is kisebbek, színezetük is más, mint a szurikátáké. De az ő esetükben is csapatállatokról beszélhetünk, náluk is erős a szociális kötődés, viszont ők lazább csapatokban élnek a természetben.

A PécsZoo-ba a faj három képviselője a Fővárosi Állat- és Növénykertből érkezett, amelyek 2021. július 5-én látták meg a napvilágot, és idén már Pécsen ünnepelhetik második születésnapjukat. Mindhárman ivartalan hímek, és a jövőben az intézmény tervez egy ivaros nőstényt is hozni melléjük, hogy rendet tartson a fiúk között. Ez miért is fontos? Varga Tamás meg is válaszolta kérdésünket, így már tudjuk, hogy erre azért van szükség, mert a mongúz féléknél a nőstények vezetik a csapatot, azonban egy idő elteltével káosz alakulhat ki a hímekkel teli csapatban, ha nincs köztük egy női rendfenntartó.

A rókamanguszták rendkívül kíváncsi állatok, éppen ezért gyakran szemlélik két hátsó lábukon álldogálva a körülöttük zajló eseményeket. Ha éppen nem láthatók vagy elunták a szemlélődést, akkor valamelyik kis odúban, üregben szunyókálnak.

A pécsi lakók gondozóikkal barátságosak, nem annyira félénkek, de a vérmérsékletük különböző. A hármas csapatot egy bátor, egy óvatos és egy visszahúzódó egyed alkotja.

Örömteli gólyahír

Nemrég nagy mara babák láttak napvilágot a Pécsi Állatkertben, amelyek életük első heteiben gyakran föld alatti üregekben rejtőznek, mely alól a pécsi kicsinyek sem kivételek, de már előfordult a hónapban, hogy kimerészkedtek a kifutójukra. Ugyan az elmúlt esős napokban bebújtak a védett, meleg helyre, de a hétvégi napsütésre biztos, hogy előmerészkednek és megmutatják magukat a látogatóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!