A szentlászlói mester igazi csodadoktor

2023.06.17. 13:40

A keze arany: roncsból varázsol járművet

Roncsból varázsolt működő platós járművet az évek alatt egy Szentlászlón élő kaposvári buszsofőr. Bencsik János több mint két évtizede gyűjti és újítja fel a régi motorokat és autókat. Jelenleg egy 1955-ös német gyártmányú Hanomag kisteherautón dolgozik, ennek a típusnak jelentős szerep jutott annak idején Németország újjáépítésében.

Bama.hu

A sonline.hu számolt be arról, hogy már csak a tükörszárakat kell fényezni, a lökhárítót megcsinálni, és helyére tenni a zsírzógombokat ahhoz, hogy teljesen elkészüljön a majdnem 70 évvel ezelőtt gyártott jármű. Bencsik Jánosnak hosszú idő után, végül 2017-ben sikerült megvásárolnia a kisteherautót, amit azonnal el is kezdett felújítani. Az évek alatt folyamatosan szépült meg a jármű. A plató famunkáit, a homokfúvást és a fényezést saját kezűleg végezték, egyedül a motor korszerűsítéséhez kértek külső segítséget.

Bencsik János a lapnak elmondta, a most már bordó színben pompázó járgánynak muzeális minősítést szeretnének szerezni, illetve még idén forgalomba kívánják helyeztetni. A járművel kiállításokra is el akarnak látogatni, és ha igény lesz rá, akkor akár még filmforgatásokhoz is bérbe adnák. Nemrég egyébként egy Magyarországon forgatott, 50-es években játszódó amerikai filmhez már kölcsönadták, amiben az autó egy bányában a háttérben szerepelt.

A szentlászlói gyűjtőtől azt is megtudta a lap, hogy a Hanomag kisteherautót 1950 és 1958 között gyártották Hannoverben.

– A második világháború után gyakorlatilag ezeknek a járműveknek a segítségével építették újjá Németországot – mondta Bencsik János. – Ezekkel hordták az árut és az építőanyagot a városokba. Nagyon sok készült ebből a kisteherautóból, de mivel rengeteget használták, leamortizálódtak és tönkrementek. Nagyon kevés maradt meg belőlük. Úgy tudom, hogy az enyémen kívül még egy ilyen jármű van Magyarországon. Az Budapesten található – tette hozzá a gyűjtő.

Bencsik Jánoséknál Pannonia, Jawa és Čezet motorok is megtalálhatók az udvarban, valamint egy 1964-es Velorex is gazdagítja a gyűjteményt. Az apró jármű annak idején még rokkantkocsi volt, most viszont már motorkerékpárrá minősítették át, melyet évente néhány alkalommal ki is próbál az ezermester kaposvári buszsofőr.

Egy pécsi veteránjármű-kiállításon kezdődött el Bencsik János gyűjtési és felújítási szenvedélye. A férfi akkor megfogadta, hogy leszokik a dohányzásról, és az egyéves cigarettapénzből felújít egy motort. Elképzeléséből aztán soha véget nem érő hobbi lett, és azóta családját is „megfertőzte” a felújítással. A szentlászlói férfi kérdésünkre elmondta, idén várhatóan végez a teherautó-felújítással, jövőre pedig korszerűsíti a Hoffer GS-35-ös traktort, amely régóta az udvarában áll. Hozzátette, úgy tervezi, újabb régiséget most nem vásárol.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!