A mosatlan gyümölcs is betegséget okozhat

2023.06.22. 11:30

A nyárra jellemző, hasmenéssel és hányással járó megbetegedések elkerülhetők - de hogyan?!

Jóllehet az óvodákban és bölcsődékben előfordultak hányással, hasmenéssel járó egyedi megbetegedések az utóbbi időszakban – amire a szülők lapunk figyelmét is felhívták –, ám mint azt a Baranya Vármegyei Kormányhivataltól megtudtuk, a nép­egészségügyi hatóságot az elmúlt napokban a háziorvosok, kezelőorvosok nem tájékoztatták enterális megbetegedések halmozott előfordulásáról, így járványról egyelőre nem beszélhetünk. 

Wald Kata

– Ugyanakkor – szülői bejelentés alapján – az egyik baranyai bölcsődében vizsgálatot rendelt el a járási tiszti főorvos annak érdekében, hogy kiderüljön, egyedi esetről vagy több gyereket érintő fertőzésről van-e szó – közölték. 

A Baranya Vármegyei Kormányhivatal lapunk érdeklődésére közölte, az eseti, hányással, hasmenéssel jelentkező megbetegedések mögött sokféle kórokozó lehet, vírusos és bakteriális fertőzés egyaránt okozhat hasonló tüneteket. 

– A megelőzésben kiemelt szerepe van a személyi és környezeti higiénés szabályok betartásának, a minél gyakoribb, meleg vizes, szappanos kézmosásnak, a gyümölcsök alapos megmosásának, az étkezéshez használt felületek, eszközök tisztán tartásának – hangsúlyozták. 

A kormányhivatal arra is felhívja a figyelmet, hogy meleg időben az élelmiszer-higiénés szabályokat javasolt fokozattan figyelembe venni. 

– Ügyeljünk az élelmiszerek megfelelő tárolására, hűtésére, az elkészült ételeket pedig lehetőleg azonnal fogyasszuk el! – tanácsolják. 

Fontos tudni azt is, hogy nyáron könnyen előfordulhat enterális megbetegedés a felelőtlen fürdőzés következményeként is, a fertőzött víz lenyelésével. Ezt elkerülhetjük, ha betartjuk a közegészségügyi szakemberek erre vonatkozó tanácsait.

Ezek közül az egyik, hogy szökőkútban, díszkútban ne engedjük fürödni a gyermekünket. Ezeket ugyanis nem fürdésre tervezték, a szennyezettségük is nagyobb lehet, és ha fertőtlenítik, akkor se olyan vegyszerekkel, amelyek biztonságosan érintkezhetnek a bőrrel. A vizes játszóterek, strandok használatára vonatkozó egyéb tanácsok a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján érhetők el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!