Védekezés

2023.06.17. 10:30

A parlagfű ellen a bejelentés is sokat segít

A parlagfű elleni védekezés a földeken már megkezdődött, de fontos, hogy mindenki a saját telkén, kertjében is elvégezze a szükséges tennivalókat. A nyár végétől sokaknak allergiás tüneteket okozó gyomnövény virágzásának megakadályozásához folyamatos védekezés szükséges.

Wald Kata

Fotó: KOVACS PETER

A szakemberek szerint ebben az időszakban a kézi gyomlálás és kapálás az egyik leghatékonyabb módszer, ami ilyenkor, a virágzás előtti időben ajánlott – célszerű a munkát kesztyűben végezni, mert a növény minden része allergizáló hatású. A kaszálás is jó megoldás: a növények így kevésbé hajlamosak újrahajtani, illetve késleltethető az újravirágzás.

Gyomirtó szer használata esetén arra kell ügyelni, hogy minél fiatalabb legyen a kezelendő növény – a műveletet legkésőbb a parlagfű 10 cm-es állapotáig el kell végezni.

A lényeg minden esetben az, hogy a parlagfű elleni védekezést a virágzás előtt kell megkezdeni, amikor a pollenszórás még nem indult el. A mentesítést azonban a virágzás alatt is folyamatosan és rendszeresen kell végezni, annak érdekében, hogy ne jelenjenek meg újabb virágzó tövek.

Ha pedig valaki parlagfüves területet észlel, jelezheti az online, és már mobiltelefonra fejlesztett applikáción is elérhető Parlagfű Bejelentő Rendszer segítségével – a bejelentésről a belterület esetében a területileg illetékes jegyző, külterületnél pedig a területileg illetékes földhivatal kap azonnali jelzést. Ezáltal az eljáró hatóság késedelem nélkül lefolytathatja a helyszíni ellenőrzést, indokolt esetben pedig megindítják az eljárást a mulasztó földhasználóval szemben.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!