Ez az igazi természettudomány

2023.06.10. 18:50

Különleges alkalmazást ismertek el

A Citizens Science Awards olyan applikációkat és kezdeményezéseket ismer el, melyek a közösségi tudomány révén egész Európát érintő kérdések megoldásán dolgoznak.

Bama.hu

Fotó: Gorodenkoff

A kiemelt körbe a pécsi egyetem Természettudományi Karának PTE TTK DRYRivERS applikációja is bekerült.

A kar honlapjának beszámolója szerint az Európai Bizottság 2023-ban hirdette meg először a Citizen Science Díjat, melynek lebonyolítását az Ars Electronica végezte.

A DRYRivERS a Tiszteletbeli Elismerésben (Honorary Mention) részesült projektek közé került. A május 22-i díjazás során a DRYRivERS esetében egy négyfős – édesvízi ökoszisztémákkal foglalkozó – vezető kutatócsoport tagjait név szerint is kiemelték: a francia Amélie Truchy és Thibault Datry mellett Dr. Csabai Zoltán és Pernecker Bálint, a PTE TTK Hidrobiológiai Tanszék munkatársainak tevékenységét is méltatták.

A DRYRivERS két éve indult, 16 ország kutatóit tömöríti, melynek szakmai oldalát Magyarországról a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Hidrobiológiai Tanszéke képviseli. A projekt multidiszciplináris konzorciumként járja körbe e probléma minden vetületét, a vízmennyiség-változásoktól kezdve addig, hogy hogyan hat az emberekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!