További furcsaságok

2023.06.09. 20:01

Mandulás kemping: hatósági eljárás indult a romok miatt

A pécsi vízbázis megóvása és a természet védelmét célzó hatósági vizsgálatnak is köze lehet ahhoz, hogy hirtelen a baloldali önkormányzat kampányakciót tartott a Mandulás kempingben, amely során némi romot eltakarítottak – derítette ki hírportálunk.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

Hiába vonult fel szinte a teljes baloldal a Mandulás kempingbe szerdán, utólag egyértelművé vált, hogy csupán fotózkodni, videózgatni voltak fenn a politikusok, csak pár tucatnyi téglát gyűjtöttek össze. Lényegében nem is kezdődött akkor meg a romeltakarítás, a baloldaliak szerint persze csak szimbolikus volt, hogy 5-6 percet dolgoztak kalákában a bontóbrigádnak beöltözve.

Durva ügy, de ők összeállnak

Ezzel nyilván egységes kitartásukat akarták szimbolizálni amiatt is, hogy különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával nyomozás indult a baloldali oligarchák és városházi ismerőseik által keresztülvitt Bőrklinika–Mandulás kemping csere miatt.

Másnak kellett bejelentenie

Időközben azonban arra is fény derült, hogy a volt politikus, Körömi Attila bejelentésének lehet köze ahhoz, hogy egyáltalán rendet kezdtek rakni a kempingben. A HírTv Célpont című adásában ugyanis nemrég arról beszélt, hogy a kempingben uralkodó áldatlan állapotok, baleset- és életveszélyes romok, környezetszennyező veszélyes hulladékok miatt közérdekű bejelentést tett áprilisban a katasztrófavédelemnél, amely tűzvédelmi és katasztrófavédelmi szempontokat vesz górcső alá. A szervezet lapunkkal csütörtökön azt közölte, amennyiben a katasztrófavédelmet érintő hatáskörök vonatkozásában a bejelentés megalapozott lesz, úgy hatósági eljárás keretében fogják az ügyet tovább vizsgálni.

 

Hivatali eljárás indult Péterffyék ellen

 

Csakhogy a Baranya Vármegyei Kormányhivatalhoz is érkezett bejelentés május 22-én. Ezzel kapcsolatban pedig a kormányhivatal közölte, hogy a hulladékgazdálkodási hatóságuk elvégezte a szükséges vizsgálatokat, és a helyszíni szemle során a szakemberek megállapították, hogy az érintett ingatlanon építési-bontási hulladék (hullámpala, cserép, tégla stb.), vegyes települési és lomhulladék, valamint hulladékká vált műanyag gépjárműalkatrészek találhatók.

 

Természet- és vízvédelmi területet mocskoltak össze

 

Hozzátették: a pécsi önkormányzat tulajdonában lévő ingatlan ugyanakkor vízvédelmi terület, valamint vízbázis-védőterület, továbbá helyi jelentőségű természetvédelmi terület is, amire az eljárások, illetve a környezet rendbetétele során fokozott figyelemmel kell lenni.
– A kormányhivatal tájékoztatta az önkormányzatot és felhívta a területen található hulladék felszámolására, jogszerű kezelésére. A vonatkozó törvényi kötelezettség elmulasztása esetén a hulladékgazdálkodási hatóság hivatalból fog eljárást indítani, mely során 30 napos teljesítési határ­idő betartásával kötelezi az önkormányzatot a hulladék felszámolására – tették hozzá. Ezek alapján tehát Péterffyék kényszerből, a hatósági eljárás miatt állhattak neki a szimbolikus „bontásnak”. 

 

A pécsiek pénzéből takarítanak

 

Az ügynek azonban van még egy fontos részlete, Péterffy 2021-ben ugyanis kérte az akkor az MSZP-s oligarchához, Puch Lászlóhoz köthető cég Zuschlag-perben elítélt ügyvezetőjével levelezve, hogy a Mandulás kempinget tegyék rendbe, de a baráti cég erre nem reagált, füle botját sem mozdította. Lapunk a minap rá is kérdezett Péterffy Attilánál arra, hogy erre miért nem került sor, amire azt válaszolta: „valószínűleg nem fordítottunk rá megfelelő figyelmet. Az, hogy miért nem takarította el a romokat, azt a tulajdonos tudja.” Szerinte bármikor hozzáláthatott volna a terület beépítésének a PÉSZ-szabályoknak megfelelően, de kérték, hogy ezt ne tegye.

 

Még egy hűtlen kezelés miatt nyomozhatnak

 

Nem kizárt az sem, hogy a romeltakarítás pénzügyi hátterét firtató kérdéskör miatt újabb hűtlen kezelés gyanújával indulhat nyomozás. Úgy tudjuk, hogy a már jelenleg is nyomozó rendőrök számára a körülményeket már világossá tették – ez ügyben amint bővebb információkhoz jutunk, akkor tájékoztatjuk olvasóinkat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!