Nagyon veszélyes!

2023.07.20. 07:00

Azbesztmentesítés: a pályázat célja, hogy a káros anyag lekerüljön a tetőkről

Azbesztmentesítésre lehet idén is pályázni – a bontást követően veszélyes hulladéknak minősülő anyag térítésmentes, és szakszerű elszállíttatását biztosítják a nyertesek számára. A lehetőség Baranyában is sokakat érint.

Wald Kata

Idén is meghirdette azbesztmentesítési pályázatát a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV): cél, hogy az egészségre ártalmas anyag térítésmentes és szakszerű elszállíttatását biztosítsák. 

A palatető nem ritka 

A lehetőség Baranyában is sokakat érinthet, az 1960–70-es években vármegyénkben is a családi házak, és gyakran a melléképületek is palatető fedéssel készültek. Ezek jelentős részét már felújították, de még mindig sok helyen látni palával fedett építményeket. A Baranya Vármegyei Kormányhivatal érdeklődésünkre közölte, az azbeszttel fedett épületek számáról a Kormányhivatal nem rendelkezik nyilvántartással. 

Az NKHV kiírása szerint természetes személyek, valamint társasházak, egyházi jogi személyek vagy lakásszövetkezetek is igényelhetnek támogatást. Pályázni a keretösszeg kimerüléséig, de legkésőbb augusztus 4-ig lehet. Kedvezőtlen hatásai miatt azbesztet Magyarországon 2005 óta tilos felhasználni az építőiparban.

Ha kiszabadul, veszélyes 

– A meg nem bontott, jó állapotban lévő palatetőnek nincs egészségkárosító hatása, az azbesztszálak termékből történő kiszabadulása viszont veszélyes az egészségre, környezetre – válaszolta kérdésünkre a Kormányhivatal. – Az azbeszttartalmú anyagot úgy kell eltávolítani, csomagolni, hogy közben ne morzsálódjon, törjön, porlódjon, ezért szálmegkötőt szükséges használni. Az eltávolított azbeszttartalmú termékek pedig a továbbiakban már veszélyes hulladéknak minősülnek – birtokosának annak adminisztrálásáról, környezetszennyezést kizáró módon történő átmeneti gyűjtéséről, szállításáról, valamint engedéllyel rendelkező hulladékkezelő általi ártalmatlanításról a veszélyes hulladékokra vonatkozó előírások alapján kell gondoskodnia. 

Büntethetnek a hatóságok 

A Baranya Vármegyei Kormányhivatal azt is kihangsúlyozta, hogy az azbesztmentesítés során az azbeszttel kapcsolatos kockázatoknak kitett munkavállalók védelméről szóló jogszabályi előírásokat kötelező betartani, az azbeszttel végzett tevékenységről a területileg illetékes munkavédelmi hatóságot értesíteni kell. 

– A speciális szabályok közül érdemes kiemelni, hogy a munkaterületen tilos a dohányzás, és biztosítani kell olyan azbesztmentes területet, ahol a munkavállalók szennyeződés nélkül étkezni, inni tudnak, továbbá, hogy a munka során használt, kémiai ártalom elleni munkaruhákat veszélyes hulladékként kell kezelni. Ha az előírt munkavédelmi szabályokat nem tartják be, a hatóság szankciót szab ki

 – közölték. 

Az építésfelügyeleti hatóság pedig akkor indít építésrendészeti eljárást, ha az azbesztmentesítés során szabálytalan – azaz kivitelezési tervdokumentáció vagy engedély nélküli – bontási tevékenységet végeznek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!