140 ezer korona

2023.07.08. 21:30

Egyre magasabb összegért cserélt gazdát az elveszett főpapi gyűrű

Amikor az alábbi történetet egy kis késéssel hírül adjuk, szükségesnek tartjuk megemlíteni: a késés nem rajtunk múlott - írja a Pécsi Lapok 1923 júliusában.

Zsigmond József

Fotó: all I like

Ugyanis Könyöky József rendőrfogalmazó a szabadságolások miatt annyira el van havazva, hogy mint mondotta: nem állt rendelkezésére elég idő az összes lap újságíróit informálni.

Még a múlt év, 1922 júniusában történt, hogy Szilágyi József a Nyitrai cég bevásárlója egy értékes aranygyűrűt talált, amelyet Fekete Ágoston tolnai prépostplébános veszített el. Szilágyi egy ideig a gyűrűt otthon őrizte, később válságos anyagi helyzetének kényszere alatt elvitte Engel Mór ékszerészhez, aki a fiatalember nagy szegénységét látva a lehető legmagasabb árért, 46 ezer koronáért megvette a gyűrűt.

Engel a gyűrű hibás kövét és foglalatát kicserélte, és eladta Somogyi Imre ékszerésznek 65 ezer koronáért, aki egy évre rá Laufer Arminak adta el 140 ezer koronáért. Laufertől Fenczl Ferenchez került a gyűrű, aki Budapesten akarta értékesíteni, azonban ott a rendőrség lefoglalta a főpapi gyűrűt, és később letartóztatta az államrendőrség pécsi kapitánysága Szilágyi Józsefet. A gyűrű pedig egy év után visszakerül a tolnai préposthoz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!