Nem újkeletű a graffiti világa

2023.07.11. 14:14

Rejtélyes és érdekes üzeneteket őriznek Pécs falai (galéria)

E heti múltidézőnkben a pécsi falfestmények múltjába kalauzoljuk vissza olvasóinkat.

Czeczon Emese

Fotó: L.L.

A tanulmányok szerint a modernkori graffiti az Amerikai Egyesült Államokból indult el hódító útjára, Magyarországon pedig csak a rendszerváltás után kezdett el virágozni ez a művészeti ág. Pécs városában is ebben az időszakban bátorodtak fel az alkotni vágyók, hiszen akiket a 90-es évek előtt a rendőrök elkaptak graffitizés közben, azok biztos, hogy egy-két pofonnal tértek haza.

Azonban az új rendszer ebben is változást hozott, több helyen már legálisan lehetett kiélni a művészi hajlamokat. Erre tökéletes példa a pécsi vasútállomás és annak környéke. A legálként ismeretes területen a mai napig szép számmal gyarapodnak a kreatívabbnál-kreatívabb festmények, de volt olyan eset is korábban, hogy díszítés céljából kijelöltek 9-10 vasúti kocsit, amelyet szabadon pingálhattak az alkotók.   

De az éremnek két oldala van, tartja a mondás. A legtöbb esetben a graffiti primitív formáját véljük felfedezni Pécs utcáin. Aki jártas a városban, az biztosan tudja, hogy a Pécsi Nemzeti Színház másik oldalán is van egy lejáró, amelyet évek óta kapuk zárják el a járókelőktől. A lezárás pedig többek között az ott elszaporodó, ízléstelen falfirkák miatt történt.  

Ennek ellenére, akár szép, akár csúnya, de minden egyes falakon, padokon, járdán hagyott aláírásnak, rövid gondolatnak, ábrának egy üzenete van a külvilág felé. A művész valamilyen oknál fogva fontosnak tartotta, hogy megossza azt mindenkivel, és talán abban is reménykedett, hogy a jövő számára is tartogat majd némi információt. És mindez valamilyen szinten be is igazolódott. Hiszen itt vagyunk, és éppen felidézzük a rég elfeledettnek hitt alkotásokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!