Ez történt 100 éve

2023.08.26. 21:45

Saját erejükből állítottak Kossuth-szobrot a baranyai kisközség lakói

A negyvenharmadik Kossuth-szobor volt az országban, az első Baranyában.

Zsigmond József

A kép illusztráció

Fotó: SimoneN

Ott, ahol a kopár nagyharsányi hegy mered az égnek, ott, abban a tiszta magyarlakta kis szögben, amely gyöngye Baranyának, nagy ünnepe volt tegnap a magyarságnak, írta 1907. október 15-én a Pécsi Napló. A lap a Kossuth-szobor állításról így írt:

„Kicsiny községben ültek nagy ünnepet. Kicsiny községben, csak a névleg nagy: Nagyharsányban leplezték le Kossuth Lajosnak szobrát. A negyvenharmadikat az országban, az elsőt Baranyában. És ennek a szobor leleplezésnek egy olyan körülmény ad különösen jelentőséget, aminőt eddig még egy ízben sem tapasztalhattunk magyar szobrok felállításánál. Ezt a szobrot egy kis község, tisztán egyszerű földmíves lakókból álló kisközség emelte a saját erejéből, a saját fillérein, a saját spontán elhatározására. Nem kellett agitáció, nem kellett támogatás, hogy a nagy Kossuth magasztos alakját ércbe önthesék.”

Kossuth-szobrok nálunk és a nagyvilágban

1911. augusztus 22.: A pécsváradi Kossuth-szobor leleplezése

Ünnepe volt ez Pécsváradnak. Ez a Zengő tövében fekvő virágzó nagyközség nem igen látott még falvai között annyi embert, mint tegnap, mikor Pécs város és Baranya vármegye vezető férfiai, az országos pártok küldöttei jelentek meg, hogy letegyék koszorújukat a pécsváradi Kossuth szobor talapzatára. Nagyszerű, lelkes ünnep volt ez, melyre a város és vármegye közönsége óriási számban zarándokolt.

1913. június 24.: Az első Kossuth-szobor Budapesten

Azon a helyen, ahol Kossuth Lajost 1837 május ötödikén éjjeli két órakor elfogták, fölállították és leleplezték az első budapesti Kossuth-szobrot. A Zugligetben, lankás domboldalon, sudár fáktól övezett térség közepén áll a szobor, amelyet az elsőkerületi polgárság filléreiből emeltek.

1928. március 17.: A szabadság ünnepén leplezték le New Yorkban Kossuth Lajos szobrát

A szobor leleplezése alkalmával Perényi Zsigmond báró nagyobb beszédet mondott, amelyben méltatta az ünnep jelentőségét. Hálás köszönetet mondott, az amerikai népnek azért, hogy ilyen szép emléket áhított a magyar szabadságharc vezetőjének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!