Szélsőségek

2023.09.30. 21:30

Hamarosan másfél méter alá csökkenhet ismét a Duna vízszintje Mohácsnál

Ugyan csütörtökön még 177 centis vizet mértek Mohácsnál, de néhány napon, héten belül a hajózás szempontjából kritikus 150 centiméter alá esik a vízszint.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Fotó: Éberling András

Gyakorlatilag évek óta jellemzően alacsony volt a Duna vízszintje, olyannyira, hogy sokszor a személy- és teherhajók forgalmát is zavarta, olykor el is lehetetlenítette. 

Amióta mérik, még soha nem volt olyan alacsony a folyó vízállása, mint 2018-ban, aminek az oka a csapadékszegény időjárás volt. Akkor egyre-másra dőltek meg a negatív csúcsok, Mohácsnál azóta 55 centiméter számít az új kisvízi rekordnak. 

Az elmúlt napok során egy kisebb árhullám vonult le a folyón, azonban a víznek nincs utánpótlása. Az előrejelzések szerint a vízszint csökkenése Mohácsnál is tovább tart, olyannyira, hogy hétvégén már a hajózás szempontjából a kritikusnak számító, másfél méter alá esik. 

Ahhoz, hogy emelkedjen a vízhozam, csapadékra lenne szükség, ennek kapcsán azonban fontos tudni, hogy ha Magyarországon esik is az eső, az csak a Zala és a Zagyva szempontjából számít. 

Minden más folyónál – így a Duna esetében is – a külföldi vízgyűjtő területen lehullott csapadék a mérvadó. 
Egyébiránt nyáron volt tíz éve annak, hogy a valaha mért egyik legnagyobb árhullám söpört végig a Dunán, azóta az alacsony vízállások döntögetik a csúcsokat. 

Az évezred első nagyobb árhulláma 2002 nyarán érkezett, és az augusztus 18-i 848 centiméteres budapesti tetőzésével az addig mért legnagyobb vízszintet eredményezte. 

Ám nem kellett sokat várni és 2003. augusztus 29-én majdnem (egy centiméter híján) megdőlt a valaha mért legkisebb érték is, 52 centiméteres vízállással. A kettő között mindössze 1 év és 11 nap telt el. 

A következő csúcsérték 2006 tavaszán született, az április 4-én bekövetkezett 860 centiméteres tetőzéssel. Az ezt követő évek rekordoktól mentesek voltak, bár 2010-ben a legnagyobb, 2011-ben pedig a legkisebb vízállást igencsak megközelítették a vízszintek. 

Majd jött a már említett 2013, és egy újabb, minden eddiginél nagyobb árhullám vonult le a Dunán.  Az ezt követő években nem alakultak ki jelentősebb áradások a folyón. Ugyanakkor negatív csúcsokat ez az időszak is tartogatott, 2018-ban a Duna Budapestnél kétszer is megdöntötte a valaha mért legkisebb adatot: október 17-én 41 centiméteren, vagyis az addigi minimumhoz viszonyítva 10 centiméterrel alakult alacsonyabban a vízszint, aztán október 25-én további 8 centiméterrel kisebb, 33 centiméteres vízállást észleltek. 

Öt éven belül egyaránt megdőltek a legnagyobb és legkisebb értékek is, mindez azt támasztja alá, hogy szélsőségek egyre gyakrabban fordulnak elő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!