Somogy, Vasas

2023.09.14. 14:00

Lenne megoldás a balesetveszélyes parkolás rendezésére a peremkerületben

Akarat és elhatározás kérdése a peremkerületek parkolási nehézségeinek megoldása – vélekedik Berényi Zoltán, a Pécs hirdi, somogyi, és vasasi városrészeinek önkormányzati képviselője, aki megelégelte a városvezetés tétlenségét és a jelenlegi zűrzavar megoldására meg is tette javaslatát.

Bóka Máté Ciprián

Egyre inkább úgy tűnik, nemcsak a legnagyobb városrészben, Kertvárosban nem tudott négy év regnálása alatt érdemi előrelépést tenni a Péterffy Attila polgármester a lassan kaotikussá váló parkolási helyzet megoldása érdekében, hanem a város keleti felén, a peremkerületekben sem. Berényi Zoltán, a terület önkormányzati képviselője szerint többször is panaszkodtak neki a helyiek, hiszen vagy csak úgy tudnak megállni az utak szélén az autósok, hogy azzal kockáztatják a gépkocsijuk, saját maguk épségét, és biztonságosan a házuk, otthonuk, vagy éppen a helyi bolt előtt nem tudnak megállni. A probléma azért is kettős, mert ha megállnak, akkor viszont a közlekedést is akadályozzák.

A parkoló autók leszűkítik a haladási útvonalat 
Fotó: B. M.


Berényi szerint Somogyot Vasassal összekötő Búzakalász utca és Mázsaház utca szakaszán mindennapos ez a probléma, amelyen annak központi elhelyezkedése miatt meglehetősen nagy forgalom bonyolódik. – Én a közelben dolgozom, előfordul, hogy a buszok sem tudnak elmenni, mi pedig keressük a sofőröket, hogy álljanak arrébb – mondta. Szerinte a problémát úgy lehetne orvosolni, ha az utak melletti csapadékelvezető árkokat részlegesen lefednék, amivel parkolóhelyeket tudnának létrehozni, és a teljes útszakasz javítása megtörténne.

A nemzeti oldal szerint ehhez az is kell, hogy az önkormányzat élén változás legyen, de az ÖPE-KDNP képviselője úgy véli, hogy a polgári oldal lehetőséget kap 2024-ben az önkormányzati választás után, akkor ezzel a lépéssel a jelenlegi városvezetés több, eddig kevéssé sikeres próbálkozására tudnak majd nyugvópontot találni. Szerinte a vendégparkolók kialakítása tízmilliós tétel lenne, amivel már tudnának javítani a helyzeten, nyilvánvalóan ennél többe kerülne az út teljes felújítása.
Több lakossági fórumon elhangzott vélemény, közösségi oldalon történt bejegyzés is tanúskodik arról, hogy elégedetlenek az itt élők a városvezetéssel és annak cégével, a Biokom Nkft.-vel. Azt mondta, hogy számos felvetéssel élt a városvezetés felé, de néhány kivételtől eltekintve, amikor a Biokom szakemberei adminisztratív közlekedésszabályozási eszközökkel akartak a lakossági kéréseknek megfelelni – néha még a közterület-felügyelet is megjelent –, de lényegi változás nem történt.

 

Helyiek nem tudják, kit keressenek
A helyszínen tartózkodó képviselőt éppen azzal szólította meg az egyik ott lakó, hogy nem tudja, kihez kellene fordulnia azért, hogy végre lenyírják a gazt az utcájában. Berényi szerint általános tapasztalata az, hogy a hozzá érkező megkeresések többsége a Biokom Nkft. feladatkörébe tartozik, ezért képviselőként rendszerint ő is jelzi a problémákat a városüzemeltetési cég felé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!