Megjelent a pályázati kiírás

2023.09.08. 17:30

Mohácsi Duna-híd: elindult a közbeszerzés, aztán kezdődhet az építkezés

Megjelent a pályázati kiírás a híd és a csatlakozó úthálózat megépítésére. Október 19-ig várják az ajánlatokat. Amennyiben az eljárás eredményes lesz, jövőre, akár már tavasszal, az építkezés is elkezdődhet, értesüléseink szerint hazai forrásból, azaz a beruházás elindításának nem függvénye, kapunk-e pénzt Brüsszelből, s az sem, hogy mikor.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Forrás: MW

Júniusban jelent meg a Magyar Közlönyben a kormány határozata arról, hogy feloldják a mohácsi Duna-hídról szóló, a beruházást korábban felfüggesztő döntést, s kiírják a kivitelező kiválasztását célzó feltételes közbeszerzési eljárást.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt határozat egyúttal felhívta az építési és közlekedési minisztert, gondoskodjon a beruházások folytatását célzó, feltételes közbeszerzési eljárás megindításáról, továbbá a beérkező ajánlati árak ismeretében készítsen előterjesztést a beruházások folytatásához szükséges kötelezettségvállalásról.

Pénteken megjelent a pályázati kiírás a híd és a csatlakozó úthálózat megépítésére. Október 19-ig várják az ajánlatokat.

Miután az engedélyes kiviteli tervek készek, ha meglesz a kivitelező, kezdődhet az építkezés - így reálissá vált az forgatókönyv, hogy még ebben a kormányzati ciklusban elindul a híd fizikai kivitelezése. Sőt, jó esély van arra is, hogy akár már jövő tavasszal elkezdődjenek a munkálatok.

Értesüléseink szerint hazai, költségvetési forrásból finanszírozzák a beruházást, így az elindításának nem függvénye, kapunk-e pénzt Brüsszelből, s az sem, hogy mikor.

A Duna felett átívelő híd és a hozzá csatlakozó M6-os autópálya, valamint az 51. számú főút közötti úthálózat terveit a Speciálterv Építőmérnöki Kft. a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából készítette.

A Speciálterv honlapjáról az derül ki, hogy egy 750 méter hosszúságú, 18 ezer négyzetméter felületű, kétszer kétsávos, hármas tagolású és acélszerkezetű híd készül Mohácsnál.

A tervekről látványvideó is készült:

Érdemes hangsúlyozni, hogy nem csupán a hídról van szó, hanem az ezzel összefüggő úthálózatról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!