Itthon, otthon

2023.09.18. 18:50

Több nemzetiségi vezető is érkezik a fórumra

Itthon,otthon Pécs – e címmel kerül sor szeptember 20-án a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi képzési központ legújabb rendezvényére, amely azoknak a fiataloknak és közösségeknek szól, akik a nemzetiségi kérdések iránt érdeklődnek. Az szerdán 17:00 órakor, a MCC pécsi képzési központjában kezdődik.

Mohay Réka

Fotó: BACHPEKARYMATE

A rendezvény fő célja az, hogy ráirányítsa a figyelmet a hazánkban élő nemzetiségek kultúrájának és identitásának megőrzésére, valamint annak fontosságára, hogy a fiatal generációk is aktívan részt vegyenek a közéletben és közösségeik életében.

A statisztikák alapján a legnagyobb létszámú közösségen, a romákon túl is közel 330 000 magyar állampolgár vallja magát nemzetiségi közösséghez tartozónak. Ezek között hozzávetőleg hatvanezer fiatal él Magyarországon, akik identitásukban a nemzeti kisebbségekhez is kötődnek. Az esemény célja, hogy megvitassák, hogyan szerveződnek és kapcsolódnak be ezek a fiatalok a közösségi életbe, és hogyan tudják megőrizni kultúrájukat és nyelvüket.

A beszélgetés résztvevői között lesz Jordán Blanka, a Magyarországi Németi Fiatalok Közösségének elnöke, Krkeljics Mirkó Mitár, a ZORA – Magyarországi Szerb Fiatalok Egyesületének elnöke, valamint Kőszegi Krisztián, a Pécsi Evangélikus Roma Szakkolégium munkatársa és Blazsetin Vjekoslav, a Collegium Croaticum szakmai munkatársa, egyetemi tanársegéd, PTE BTK Horvát Tanszék. A beszélgetést Sullivan Ferenc, az Ifjúságkutató Intézet kutatója moderálja.

Az eseményre minden érdeklődőt szeretettel várnak, hiszen a nemzetiségek hagyományai és nyelvei is hozzájárulnak Magyarország gazdag kulturális örökségéhez. A rendezvény célja, hogy segítse ezen hagyományok továbbélését és erősítse a nemzetiségi közösségek jelenlétét a jövőben is.
A program tehát lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődők bepillantsanak a nemzetiségi fiatalok közösségeinek életébe és találkozhatnak olyan vezetőkkel, akik elkötelezettek az identitás és kultúra megőrzése mellett.További információkat olvashatnak, illetve regisztrálhatnak az ingyenesen látogatható programra az MCC weboldalán.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!