Pénzügyi helyzet

2023.10.17. 20:18

17 milliárdos adósságheggyel szembesítették Péterffy MSZP-seit

A jövő évi választáson újra az MSZP színeiben induló Péterffy Attila pécsi polgármester MSZP-s frakcióvezetője a jobboldalt igyekezett megtámadni a 2019 előtti pénzügyi helyzettel. Kiderült azonban, hogy néhány év leforgása alatt éppen a baloldal hozott össze 17 milliárdos adósságállományt - ez is téma volt a közgyűlésen a kérdések órájában.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: LL

A négy éve a várost vezető koalíció részéről Csaba István MSZP-s frakcióvezető és Ágoston Andrea, az MSZP-től több százezres fizetést kapó "Öt-Torony" képviselő ugyanazt próbálta feszegetni az előző városvezetés kapcsán a keddi közgyűlésen, amivel a jobboldalt támadták. 

Csizmadia Péter, fideszes frakcióvezető a szocialistákra úgy reagált, hogy valamilyen oknál fogva Csaba István "belém szeretett, mert nem tudom, minek tudható be az érdeklődése". 

Elmondta, a baloldal végighazudta a 2019-es év előtti esztendőket, mást sem csináltak, csak hazudtak, például arról, hogy a jobboldal csődbe vezette a várost. 

 – Amikor megnyerték a választást, akkor azonban Péterffy Attila polgármester aláírta azt a hivatalos átadás-átvételi jegyzőkönyvet, amelyből feketén-fehéren kiderült, nemhogy csőd nincs, de négymilliárd forintnyi plusszal adta át a kasszát az előző önkormányzat – mondta a fideszes frakcióvezető. 

– Ehhez képest a baloldal 17 milliárd forintnyi adósságot akasztott a pécsiek nyakába.  Péterffyék adósságát 25 éven keresztül, 2047-ig kell fizetniük a pécsieknek.  Saját beruházást alig tudtak levezényelni, kizárólag az előző városvezetés több mint 50 projektjét vitték tovább, azok többségét szerencsére nem kaszálták el. 

Megjegyezte, ha valóban csőd lett volna, akkora a barátok klientúraépítő kifizetésére mégis miből költöttek?

A szocialista párttól külön havi fizetést kapó Ágoston Andrea ugyanezt a kérdéskört próbálta sajátos módon feszegetni, méghozzá saját bevallása szerint is "drámai műfajban". 

Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője szerint jogilag adósságrendezés-eljárás van, amit bíróság indít el, de ilyen nem történt. Hozzátette: költségvetési hiány valóban volt, aminek részben az volt az oka, hogy akkor magasabb szolgáltatási színvonalat igyekeztek biztosítani például a tömegközlekedésben, a jelenlegi városvezetés viszont már csökkentett szolgáltatást ad.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!