Vadászat a vörös októberre

2023.10.25. 13:20

A radikális kommunizmus kerül terítékre szerda délután

Vadászat a vörös októberre (Jagd auf roter Oktober) címmel tartanak előadást a németországi kommunista tendenciák kapcsán a Mathias Corvinus Collegiumban október 25-én, szerdán 17 órától a Czinderi utcában.

Mohay Réka

Fotó: Bach Máté

A program előadója Prof. Dr. Frank-Lothar Kroll, a Chemnitzi Műszaki Egyetem professzora lesz, az előadást Dörstelmann-Fodor Kinga, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért Igazgatóhelyettese moderálja.

A beszélgetés apropóját az adja, hogy Németországban amellett, hogy néhány éve aggasztóan és folyamatosan nő a radikális és szélsőjobboldali mozgalmak támogatóinak száma, a baloldalon is erős tendenciák mutatkoznak a kommunizmus dicsőítésére, bűneinek bagatellizálására és a bolsevik vezetők - mindenekelőtt Lenin és Sztálin - emlékének felelevenítésére. Mindemellett a volt kelet-német tartományokban tetten érhető egyfajta nosztalgikus vágyakozás a letűnt szocialista időszak iránt.  Az előadás megpróbál magyarázatot adni ezekre a folyamatokra azáltal, hogy fenntartás nélkül feltárja, mi történt Oroszországban valójában 1917 „vörös októberében” - milyen szörnyű bűnöket követtek el akkoriban a kommunisták – és rávilágít, hogy miért kell manapság mindent megtennünk a kommunizmus dicsőítésének tendenciái ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!