Apró ház, hatalmas szabadsággal

2023.10.11. 14:00

Egy speciális épület, ami akár egy különleges élethelyzetre is találó választ ad

Kicsi ház, alacsony rezsi, nagy kalandok. Nagyjából így lehet összegezni a tiny house-típusokkal járó előnyöket. Nézzük, kinek éri meg guruló házikót venni!

Bama.hu

1386351683

A tiny house a mobilházak egyik típusa, alapterülete 9–30 m2 közötti, szóval tényleg apró – innen az angol elnevezés: tiny house. Utánfutón közlekedő, rendszámmal rendelkező, gurulós lakóház. Az USA-ban régóta nagyon kedvelt, mert keréken állva utánfutóként is vontatható. Magyarországon is egyre többet látni, főleg a Balaton környékén, a súly maximum 3,5 tonna lehet, ezért B kategóriás jogsival használható.

Kinek éri meg?

Azoknak az embereknek, akiknek nincs túl sok pénzük házat építeni vagy vásárolni, alacsonyabb megélhetőségi költségekre vágynak, szeretnek szabadon élni és utazgatni a világban, mert nem bírják a kötöttségeket. A zöldpártiaknak is ajánlott, hiszen az apró ház jóval kisebb ökológiai lábnyomot hagy maga után, mint például egy családi ház. Gyakorlatilag minden megoldható, ami egy átlagos házban, de át kell gondolni, mi az, amire valóban szüksége van a benne lakónak. A felhalmozás, a pazarlás, a felesleges költségek és kiadások a tiny house-tól távol állnak.

Így néz ki

Számtalan típusa létezhet, erről bárki meggyőződhet az interneten. Ha kötött helyre szánjuk, felszerelhető lehajtható terasszal a teljes hosszúságon, akár 30 m2-es terasz is kialakítható. Hiszen ha állandó helyre, például egy üres telekre épül a házacska, akkor a méretben sincsenek akkora kötöttségek és a súlyhatárt sem kell betartani. Tehát jöhetnek bele a nehezebb konyhai gépek, bútorok is.

Váza acél- vagy faszerkezetből épülhet – ezt gyártója válogatja. A tiny house valamennyi típusára igaz, hogy csatlakoztatható közműhálózathoz vagy üzemelhet hálózattól függetlenül. Infrás padlófűtés, napelem, napkollektor, külső vagy belső víztartályok, beltéri fatüzelésű kályha vagy PB gázos fűtés, gáz vagy indukciós főzőlap, páraelszívó, kád is kerülhet bele.

Ha csatorna- és vízhálózatra kötött házacskát akarunk, akár angol-WC is beépíthető. Egyéb esetben az a megoldás játszik, ami a lakókocsiknál is: a szennyvíz- és tisztavíz-tartály használata. Persze gyártótól függetlenül ez is felturbózható, például szürkevíz-tartállyal, ami használható a WC öblítéséhez, így lehet spórolni a tiszta ivóvízzel.

Mi lesz télen?

Az világos, hogy a nyaralónak kempingezéshez kiváló, de mi van azokkal, akik egész évben, életvitelszerűen akarnak kicsiny házikójukban tartózkodni? A szigetelésre több megoldás létezik, a falak és a mennyezet szigetelésére valamelyik gyártó üveggyapotot használ. Ez egyben remek légzáró, páraáteresztő megoldás is.
A kis terek könnyen felfűthetőek, akár infrafűtéssel, például infrás padlófűtéssel, hősugárzóval, fűt-hűtő légkondicionálóval. Van lehetőség napkollektorra, és esetleg szóba jöhet a gázpalackról történő fűtés vagy a fatüzelésű kályha is. A házacska energiaszükségletét napelemmel is megoldhatjuk, ez egyben válasz lehet a fűtési kérdésekre is.

Nem ingatlan

A tiny house a legtöbb esetben nem engedélyezhető családi házként és nyaralóként sem, a magyarországi piacon leginkább a modern kempingezés luxusmódját jelentheti. A hazai törvények értelmében nem számít épületnek, sokkal inkább jármű.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!