Ár alatt

2023.10.18. 14:14

Több száz millióért vert dobra ingatlanokat a baloldali pécsi önkormányzat

Rengeteg ingatlant vertek dobra a baloldali önkormányzatnál, elsősorban a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. járt élen ebben. Erről Barkóczi Csaba, fideszes képviselő szerdai sajtótájékoztatóján beszélt egy 15 millióért meghirdetett 100 négyzetméteres belvárosi ingatlan előtt.

Bóka Máté Ciprián

A képviselő úgy vélekedett, hogy a városi vagyontól a baloldali városvezetés rohamtempóban igyekszik megszabadulni, ezzel akarnak ugyanis bevételt generálni a vagyonhasznosítónál, ahol pazarló gyakorlatot vezettek be az elmúlt években.

– Csak idén közel hatszázmillió forint értékben kerültek különböző önkormányzati ingatlanok liciteljárás alá, véleményünk szerint ezek többségét áron alul hirdették meg. A piaci ár alatti értékesítés oka a Pécsi Vagyonhasznosító gazdálkodásában keresendő, az elmúlt időszakban jelentős hiánygazdálkodásra volt szükség a felesleges kiadások miatt. Az elmúlt években a cégvezetőknek juttatott extra béremelések éves szinten több tízmillió forintos tételt jelentettek, de a cég menedzsmentjének csak tavaly több mint negyvenmillió forintnyi jutalmat osztottak ki, és ez így lesz idén is. Ezeken kívül a baloldali önkormányzat kasszáját is kell segíteniük, ami azt jelenti, hogy szükségük van a bevételek mihamarabbi generálására, ezt a gyors és áron aluli ingatlaneladásokkal próbálják biztosítani – mondta.

A nemzeti oldal politikusa szerint ezzel viszont komoly kárt okoznak, és nemcsak az áron aluli értékesítések miatt, hanem azért is, mert ezzel a Pécs ingatlanvagyona jelentősen csökken, amit később nagyon nehéz lesz visszaszerezni. Meglátása szerint az önkormányzati ingatlanokat a város fenn tudná tartani és kezelni akkor, ha megfelelő gazdaságpolitikai szemlélet uralkodna a baloldali önkormányzatnál.

Barkóczi elmondta azt is, hogy az eladások révén keletkező bevételek jelentős részét ráadásul nem is olyan kiadásokra fordítják, amivel a pécsiek életszínvonalát ténylegesen javítanák, hanem elviszik azok a már említett felesleges többletkiadások. Kiemelte: „ha 2024-ben a pécsiek a jobboldalnak szavaznak bizalmat, akkor nemcsak megszüntetjük egy üvegzsebrendelettel ezeket az átláthatatlan költekezéseket és a pazarlást, hanem a megfelelő jogi eljárások igénybevételével minden lépést meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ezek a ingatlanok visszakerüljenek a jogos tulajdonosukhoz, Pécs városához”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!