Nevelő célzattal is

2023.11.09. 14:00

Akadémiai szinten támogatják a művészeket

A Magyar Művészeti Akadémia nagy figyelmet fordít arra, hogy az ország egész területén és határon túl is jelen legyen, hogy a magyarság egészét képviselje a művészeti életben.

Czeczon Enikő

A tevékenységük kiterjesztése miatt Budapesten kívül hét vidéki városban hoztak létre munkacsoportokat, köztük Pécsen is márciusban. Erről beszélgettünk Dévényi Sándorral, az MMA Pécsi Regionális Munkacsoportjának elnökével.

A Pécsi Munkacsoport alá Pécs, Baranya, Tolna és Somogy vármegye tartozik, valamint a határon túli tevékenységeik Horvátországra terjednek ki. Céljuk, hogy az ezeken a területeken élő művészeket támogassa, valamint segítsen fellendíteni a térség művészeti életét.

– Milyen konkrét feladatokat látnak el?

– A tagok segítségével és a rendelkezésünkre álló költségvetéssel megpróbálunk támogatni hozzánk forduló művészeket, valamint a területen megvalósuló rendezvényeket – különdíjjal, szervezési segítséggel. De magunk is szervezünk eseményeket, mint például a jövő évben megvalósuló konferenciát, amelyen a pécsi és a baranyai alkotó telepek múltja, jelene és jövője lesz a téma. Mindemellett ugyan a pár hónapos működésünk során a határon túli magyarsággal csak épp, hogy felvettük a kapcsolatot, de támogatni fogunk ott megrendezett eseményeket is. Továbbá az MMA és a Magyar Tudományos Akadémia közötti együttműködési szerződés lévén igyekszünk közös rendezvényeket is szervezni az MTA Pécsi Akadémiai Bizottságával, hiszen a tudomány és a művészet egymást kiegészítő és egymásra utalt tevékenység.

– Milyen kihívásokkal néztek szembe meginduláskor?

– Minden induló szervezet esetében nehéz a kezdet, és talán az egyik legnagyobb kihívás az, hogy megismerjenek minket az emberek, hogy tudják, létezünk. Például csak Pécsett és környékén százötven-kétszáz bejegyzett képzőművész van, és a zeneművészek, színművészek is nagy létszámban megtalálhatók. Szeretnénk elérni azt, hogy ők mindannyian megismerjenek minket és igényeljék a segítségünket.

– Milyen eseményeket szerveztek eddig és mi várható a közel jövőben?

– Az idei évben támogattuk a Pécsen immáron már hagyománynak számító Bordalfesztivált, amely ebben az esztendőben egy új kezdeményezéssel is előállt, egy dalversennyel, amelynek támogatásában részt vett a munkacsoport. De támogatóként vettünk részt a Pécsi Kodály Zoltán Gimnáziumban megtartott Kodály Népdalmaraton eseménynél. November 22-én-én lesz egy építészeti konferenciánk a Janus Pannonius Múzeummal közösen, ami a Színes város nevet viseli, és Pierre Vasarely lesz a védnöke. Jövőre Pécsre hozunk egy országos fotóművészeti kiállítást, a régi Pécsi Fotóművészeti Biennálé megújításaként, amelyben együtt működünk a Zsolnay Örökségkezelő Nkft-vel. Mindebből látszik, hogy nem csak a művészeket igyekszünk megtalálni a városokban, hanem azokat a kulturális intézményeket, művészetet segítő intézményeket is, akikkel együtt tudunk működni.

– Céljaik között fontos szerepet kap az ifjúsági nevelés is. Mesélne erről?

– Ha nem foglalkozunk a fiatalokkal, akkor nem lesz a jövő művészetének közönsége. Igyekszünk ifjúsági programokat szervezni, vagy különböző programokba bekapcsolódni támogatóként, vagy akár ösztöndíjjal segíteni a tehetséges fiatalokat. A művészet oktatása nagyon fontos. Az MTA elnöke, Freund Tamás egyszer azt mondta: Az agy frissen tartásának, fejlesztésének és működésének egyik legjobb módszere a művészet gyakorlása akár milyen szinten. Minden embernek , legyen köze a művészethez, a művészetnek meg szüksége van arra, hogy értő közönsége legyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!