Szenvedéllyel oktat

2023.11.09. 11:30

Bravó: országos elismerést kapott a kiváló pécsi fizikatanár

Még október 19-én kaptunk hírt arról, hogy Kilián Balázsné Raics Katalin, a pécsi Nagy Lajos Gimnázium fizikatanára Pécsi Eszter Tanári Díjban részesült.

Mohay Réka

A BME mellett működő Pro Progressio alapítvány azokat a kiemelkedő, 55 év alatti reál tárgyakat oktató középiskolai tanárokat jutalmazta, akik tanítványaikat a műszaki és természettudományi pályák felé orientálják, s diákjaik kiváló versenyeredményeket érnek el. A múlt hét folyamán stúdiónkban beszélgettünk a pécsi díjazottal. 

Kilián Balázsné Raics Katalin nevével olvasóink a korábbi években is találkozhattak a Dunántúli Napló és a Bama.hu felületein. Az ő kezdeményezésére alakult ki ugyanis a pécsi Ciszterci rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma lebilincselő lézerpincéje, melyről rövid videónk is megjelent. Ezt megelőzően arról is hírt adtunk, hogy a tanárnő vezetésével Baranyai harangok hangját vizsgálta két gimnazista, mellyel a Tudományos Diákköri Konferencia országos döntőjébe is bejutottak.

– A szüleim fizikusok, tőlük nagyon sokat tanultam, édesanyám kreatív ötleteinek köszönhetően rengeteg izgalmas dolgot tapasztalhattunk meg a testvéreimmel gyerekkorunkban. Remek mentoraim voltak és vannak a mai napig, akikről tudok tanulni, én magamtól csak a lelkesedést viszem, illetve a fizika és a diákok iránti szeretetemet. Sokszor ez elég ahhoz, hogy ilyen dolgokat létre lehessen hozni – felelte Kilián Balázsné Raics Katalin arra a kérdésünkre, honnan ered a fizikai kutatás és tanítás iránti szenvedélye.

– A diákokkal, szakkörösökkel sokszor lehetetlennek tűnő ötleteket próbálunk megvalósítani, de pont ez benne az izgalmas, hogy még ha zsákutcához is érkezünk, valahogy kijutunk belőlük és mégis valami érdekes eredmény, tapasztalat születik a folyamat végére – mesélte mosolyogva a tanárnő.

– A lézerpincében fontosnak tartjuk, hogy nem csak a szoros értelemben vett fizikával foglalkozunk, hanem az is célunk, hogy művészeti projekteken is dolgozzunk. Meghívtunk például egy művész-szakembert, Mohai Ádámot, aki fantasztikus tér-illúziós festéseket alkotott a gyerekekkel. Az ebben részt vevő diákok közül azóta többen építész hallgatóként tanultak tovább – hangsúlyozta a díjazott.

– A tanórákon kell felkelteni a fiatalok érdeklődését, ami persze sokszor nem könnyű, hiszen szűkös az időnk. Van egy remek kollégám, Jéhn János, aki mindig újabb és újabb zseniális ötletekkel rukkol elő, amelyeket a kollégáknak és a diákoknak is bemutatjuk. Törekszünk arra, hogy a fizikaórákon mindig legyenek mérési gyakorlatok, amelyek során gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek a diákok. Emellett igyekszem mindig olyan légkört teremteni, hogy a gyerekek merjenek kérdezni, ezt fontosnak tartom. Ha nem is tudunk mindenre azonnal választ adni, akkor is nagyon jó beszélgetések tudnak kialakulni – állapította meg Kilián Balázsné Raics Katalin.

A kreativitásban és lelkesedésben, illetve innovatív ötletekben sem szűkölködő díjazott pedagógussal számos további témát érintettünk, ezt a Bama.hu-n hamarosan megjelenő podcast adás során hallgathatják majd meg olvasóink.

Így méltatta a díjazottat a Pro Progressio alapítvány

Kilián Balázsné Raics Katalin a pécsi Ciszterci rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma fizika, környezettan és biológia szakos tanára, elsősorban fizika tantárgyat oktat.

Pedagógusi munkája mellett a PTE ÁOK Biofizikai Intézetében zajló tudományos és oktatási tevékenységekben is részt vesz, ilyen irányú kutatói, egyetemi oktatói tapasztalatait, szakmai ismeretségeit hasznosítja a középiskolai oktatásban. Folyamatosan tart fizika emelt szintű érettségire felkészítő fakultációs órákat, tanulmányi versenyekre készítő szakköröket. Ötletgazdája és gondozója a gimnázium Lézerpince nevű szakköri projektjének, ami leginkább optikai kísérletekre épülő saját és egyedi mini csodák palotája.

Diákjai pályaorientációját számos műszaki, illetve természettudományos pályán tanuló, dolgozó előadó meghívásával, tanulmányutak, tudománynépszerűsítő előadások és workshopok szervezésével, az egyetemekkel közös projektekkel segíti, hangsúlyozva a női életpályákat. Olyan versenyekre irányítja tanítványait, amelyek innovációt, kreativitást, gyakorlati készségeket, szakirodalom kutatást, együttműködést, konzultációt igényelnek. Szívügyének tekinti a tanulásmódszertani tanácsok és lépések megismertetését és begyakorlását.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!