Fontos a kutatás

2022.12.14. 15:26

Gimnazistaként tartott előadást a Műegyetem konferenciáján

Középiskolások is megmérettették tudásukat és bemutatták kutatási eredményeiket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2022. évi Tudományos Diákköri Konferenciáján - áll az egyetem közleményében.

bama.hu (forrás: BME)

Forrás: crnlg.hu

A BME-n már középiskolások is bekapcsolódhatnak a tudományos tevékenységbe, amely a legjobbaknak Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) részvételi lehetőséget is jelenthet. A 2024-től megújuló felvételi rendszer keretében a BME többletpontokat ad az eredményes középiskolás TDK szereplésért, valamint a részvételért a tehetséggondozó programjaiban, ezért érdemes ezekbe is bekapcsolódnia a Műegyetemre készülő diákoknak.

A legfiatalabb előadó még csak 10. osztályos, a diákok többsége 12. osztályosként vett részt a konferencián. Kilián Balázsné Raics Katalin, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma matematika és fizika szakos tanára elmondta:  - Fontos, hogy a fogékony diákok tudományos kíváncsiságát mielőbb felébresszük és a versenyhelyzetben teljesítésre is tanítsuk őket. A BME új programja, a középiskolás TDK mindkét területen segít, ezért örülünk a kezdeményezésnek. A tapasztalatunk szerint a diákokat nagyon motiválta az egyetemi oktatókkal való együttműködés. Megtanultak szakirodalmat olvasni, kutatási témát feldolgozni, a témáról írni és előadni. A Pécs-Budapest távolság sem volt akadály, egy személyes találkozás után a rendszeres online konzultációk is jól működtek.

- Számomra a műegyetemi verseny óriási tapasztalat volt. Kíváncsi egyéniség vagyok, a jövőben is kutatással szeretnék foglalkozni. A verseny ízelítőt adott az efféle munkából, én pedig kijelenthetem, még nagyobb lelkesedéssel vetem bele magam a következő lépcsőfokba, az OTDK-ba. Úgy érzem, a jövőm alakításában fontos lépés volt ez a verseny – emelte ki Schuller Hanna, a pécsi gimnázium 10. osztályos tanulója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!