Mementó az utókornak

2023.11.03. 17:58

Jánosi Engel József sírjának védetté nyilvánítását kezdeményezi a pécsi jobboldal

Jánosi Engel József (1851-1939) pécsi nagyiparos, a vármegyeszékhely izraelita temetőjében található sírjának védetté nyilvánítását kezdeményezi a pécsi jobboldal.

Balikó Gergely

Fotó: Löffler Péter

Minderről Barkóczi Csaba fideszes önkormányzati képviselő pénteki sajtótájékoztatón beszélt a város kegyeleti kötelezettségeit is hangsúlyozva. Mint közölte, az ispitaljai városrészben található izraelita temetőben számos olyan személy nyugszik, akik a város polgárosodásának folyamataiban, főként, gazdasági, kulturális és művelődési értelemben részt vett.

Köztük van Jánosi Engel József, aki a magyar nemzeti törekvések kiváló képviselője volt. Példaként említette, hogy a történelmi emlékezet szerint ő volt az, aki Erzsébet királyné pécsi szobrának avatásakor a többi között kiharcolta az osztrák bürokráciával szemben, hogy lejátsszák a magyar himnuszt.

Bakóczi Csaba felidézte, hogy az országos zenei- és irodalmi életben is résztvevő Jánosi Engel József Pécs gazdasági életében rendkívül nagy szerepet játszott. Azt gondoljuk, hogy az ő nyughelye méltó arra, hogy védett sírként hagyjon mementót az utókornak, és mint ilyen a jövőben se legyen felszámolható, és kerüljön a Nemzeti Örökség Intézetének védelme alá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!