2023.11.01. 11:30
Kevés nyulat eszünk, pedig kézenfekvő lenne
Vadasként, pörköltként, ragulevesként elkészítve is ízletes a nyúlhús, mégis igen kevés alkalommal fogyasztjuk. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nyúl Terméktanács a közelmúltban a népszerűsítését helyezte a középpontba, baranyai részvétellel.
Fotó: OlgaOvcharenko
Az elmúlt években folyamatosan nőtt a hazai nyúlhústermelés, az ágazat 2022-ben figyelemre méltó eredményt ért el, ám 2023-ban, a nehéz gazdasági helyzetben jelentős visszaesés volt tapasztalható − ismerhető meg a NAK és a Nyúl Terméktanács elemzéséből. Miközben itthon 2023-ban 20 százalékos termeléscsökkenésről beszélhetünk az első félév adatait vizsgálva, a francia, a spanyol és az olasz nyúltenyésztők 30 százalékos visszaesésről adtak számot. A válság tehát nemcsak nehézségeket hozott a hazai nyúltartóknak, hanem egyben lehetőséget is jelent: a nyugat-európai termelés csökkenésével keletkező vágónyúlhiányt – a szükséges fejlesztéseket követően – a magyar nyúlágazat pótolhatja.
Mint azt megtudtuk az összegzésből: hazánkban hat tenyésztőszervezet biztosítja a genetikai alapot, és több mint ötven nagyüzemi nyúltelep foglalkozik nyúltenyésztéssel, 2022-ben összesen 10 335 tonna élőnyulat állítottak elő. A vágóüzemek szinte teljes egészében hazai előállítású, magyar nyulat dolgoznak fel, a két nagy vágóhíd az összes magyarországi termelés 99 százalékát adja.
– A nyúlágazat fejlődését az elmúlt időszakban több tényező is nehezítette. Más állattenyésztési ágazatokat is érintő gondok – a termelési költségek ugrásszerű emelkedése, az orosz-ukrán háború nyomán kialakult infláció – mellett a világszinten is egyre nagyobb méreteket öltő, úgynevezett RHD járvány okozta kihívással is szembe kellett nézniük a nyúltenyésztőknek – fogalmaztak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – ahogy az eddigiekben is tette – ezután is minden rendelkezésre álló eszközzel segíti a nyúlágazat szereplőit abban, hogy folyamatosan biztosítani tudják a hazai és a külföldi piacok biztonságos és tápláló hazai nyúlhússal való ellátását.
Mint korábban írtunk róla, a NAK Baranya Vármegyei Igazgatósága kiemelt fontosságúnak tartja a vadhús fogyasztását is. Ehhez kapcsolódva időről időre szervez vadhús promóciós eseményeket. Mint azt tőlük megtudtuk, megyénkben nincs említendő adat a nyúltenyésztéssel vagy -feldolgozással kapcsolatban, ugyanakkor a népszerűsítő kampányt fontosnak tartják.
Ízletes fehér húsa akár őszies körettel is passzol
A nyúlhús könnyen emészthető, zsírszegény, semmilyen allergén anyagot nem tartalmaz. Magas fehérjetartalommal rendelkezik. A csecsemőknek már a hozzátáplálás elkezdésétől ajánlott a fogyasztása.
Az őszi időszakban például idénygyümölcsös körettel is tálalhatunk nyulat. Tölthetjük alma vagy körteraguval a combokat, a sült húst leönthetjük aszaltszilvás, mézes szósszal is, köretként akár rizst vagy bulgurt készíthetünk hozzá. Néhány baranyai vendéglő étlapján is megjelennek nyúlételek, a legtöbb helyen vadast készítenek belőle, töltik a combját vagy a máját szolgálják fel. Van ahol ideiglenesen, húsvét környékén szerepel csak a fogások között nyúlétel.