Szerették a pécsiek

2023.11.05. 14:00

Közel ezernyolcszáz látogatót fogadtak a Siklósi Várban

Hatalmas sikerrel zárult szombaton a Pécsi Családok Napja a Siklósi Várban. A rendezvény célja az volt, hogy a pécsiek megismerjék Dunántúl legnagyobb várát, Magyarország egyik legépebben maradt épített örökségét, ami tőlük mindössze 24 kilométerre van.

Tóth Viktória

Fotó: Szentgyörgyváry Péter

Szentgyörgyváry Péter várkapitány elmondta, ezen a napon közel 1800-an látogatták meg a várat, közülük 1419-en Pécsről jöttek. Volt lovagoltatás, íjászat, arcfestés, gurulós játékok, légvár, kézműves foglalkozás is. Színpadi műsorokkal is készültek, délelőtt Kovács Réka gyerekműsora majd a Harkányi Gyógyvíz és az Ördögszántotta Hegy Legendája című zenés-táncos előadás szórakoztatta a nézőket. A várkapitány díszlövése volt a déli program, majd Kőhalmi Ferenc udvari bűvész örvendeztette meg műsorával a kicsiket. Volt még harci bemutató is, a Buborék együttes zenélt a közönségnek majd a Grimbusz Színház A csodálatos lámpa című előadásával zárult a színpadi a program.

Fantasztikus, tartalmas, sikeres rendezvényen vagyunk túl, az idő is nekünk kedvezett. A színpadi programokat is nagyon élvezték, a harcászati bemutató is népszerű volt. Igazán örülök neki, hogy ilyen sokan elfogadták a meghívásunkat 

– fogalmazott.

Mint mondta, korábban tartottak már úgynevezett Kék lámpások napját, amikor a rendőrök, katasztrófavédők, mentők és családjaik látogathatták meg a várat térítésmentesen. Pécs azért volt most a fókuszukban, mert júliusban csináltak egy felmérést, miszerint az egész hónapban 13 200-an látogatták meg a  várat, de ebből csak 79 fő volt pécsi. Ez meglepően kevés volt. Ekkor határozta el a várkapitány, hogy a várat a pécsieknek is mindenképpen látniuk kell.

A saját fülemmel hallottam látogatónktól, hogy: „én már nagyon régen voltam itt, nem is emlékeztem rá, hogy mennyire szép és jó ez a vár” – idézte fel Szentgyörgyváry Péter.

A következő rendezvény a várban egy kiállításmegnyitó lesz novemberben Reneszánsz panoptikum címmel, ez egy 30 bábus panoptikum, Mátyás király udvarával és a fekete sereggel. A következő nagy rendezvény pedig december 17-én az Advent a Siklósi Várban. Ezen kívül lesz még képzőművészeti kiállításmegnyitó is, majd össze fognak gyűlni itt a nemesi családok, Batthyány, Perényi leszármazottak, Zichyk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!