Vegye figyelembe!

2023.12.02. 14:00

A földlabdás fenyő környezetkímélő, de nem szereti a meleget

Igazi, vagy műfenyő kerüljön a lakásba? – merül fel sokakban a kérdés ilyenkor, a karácsony előtti hetekben. Környezetbarát megoldásként gyökeres fenyőt is sokan választanak, ennek ünnepek utáni kiültetése komoly odafigyelést igényel.

Wald Kata

Fotó: Knap Zoltán

Tévhit, hogy a fenyőfák vásárlásával, amelyeket az ünnepek után óhatatlanul kidobásra ítélünk, károsítjuk a természetet.

 – Napjainkban a karácsonyfának szánt fenyőket nem az erdőkből vágják ki, hanem kimondottan vágásra szánt ültetvényeken nevelik, tehát természetrombolásról szó sincs – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatója szerint. 

Környezetvédelmi szempontból pedig az élő fenyő sokkal jobb választás, mint a mű, mert utóbbiak hiába használhatók évekig, és ezáltal kevesebb szemét képződik, környezetre káros anyagól készülnek. 
Egyre többen vannak, akik a leginkább környezetkímélő megoldást választják, és gyökeres fenyőt vásárolnak, amely aztán kiültethető a kertbe. Ezeknek a növényeknek az életben tartása azonban gondos odafigyelést igényel. 

– Mivel a fák télen nyugalmi állapotban vannak, egy hétnél tovább ne tartsuk gyökeres karácsonyfánkat a meleg szobában, mert a fa életre kel és elkezd növekedni

 – hívja fel a Nébih a figyelmet. Ha erre sor kerül, akkor minimális az esély arra, hogy a növény a telet kiültetve túlélje. 

A másik veszély, hogy a meleg lakásban a növényt stressz éri, a párologtatása fokozódik, nem tud megfelelő vizet felvenni, emiatt a tartalékaiból táplálkozik, s legyöngülhet, ráadásul a díszítés során a fa tűlevelei is megsérülhetnek. Amikor pedig ünnepek után ki kellene ültetni, a talaj még fagyott, így a fenyő nem tudja felvenni a nedvkeringéshez szükséges vízmennyiséget. 

Annak érdekében, hogy a legnagyobb eséllyel életben maradjon a növény, a Nébih a következőket tanácsolja: a jutazsákba csomagolt gyökérzetű fenyőt, a földlabdáját körös-körül legalább öt centiméterrel meghaladó méretű edénybe ültessük. Ezt jóval a díszítés megkezdése előtt végezzük el: fontos a talaj megfelelő tömörítése, valamint a rendszeres öntözés is. – A fenyőfát az ünnepek idejére a lakás világos, 15 fokot meg nem haladó hőmérsékletű helyiségében helyezzük el. Ha a lakás egésze ennél melegebb, akkor kevesebb ideig tartsuk bent a növényt – javasolja a hivatal. 

A fenyőfa kiszáradt talaját rendszeresen öntözni szükséges, és amint vége az ünnepeknek, a növényt ültetésig hűvös, világos helyen tároljuk. A kertbe telepítéssel a hosszabb fagymentes periódus beálltával lehet próbálkozni, és nagyon fontos, hogy tavasszal gondoskodjunk táp­anyag-utánpótlásról, és őszig tartó rendszeres öntözésről. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!