Konyhai jótanács

2023.12.02. 12:30

Ezt tudta? Keménytojás nem főhet a mikróban, felrobbanhat!

Mikrohullámú sütő manapság már szinte valamennyi háztartásban megtalálható, hiszen gyorsan felmelegíthető benne az étel, és a főzés alkalmával is segítséget nyújt az eszköz. Rendkívül fontos azonban tudni, hogy nem minden edény, illetve élelmiszer kerülhet a mikróba.

Wald Kata

Illusztráció

Fotó: Andrey_Popov

Az ételt egyszerű, minden díszítést mellőző porcelántányérokban célszerű melegíteni. Fontos, hogy fémet tartalmazó tárgyat a sütőbe tenni tilos (beleértve a fémtartalmú festékkel bevont edényeket) mivel ez a mikró, illetve a tárgy károsodását okozhatja. A kereskedelemben kaphatók polipropilénból készült, mikrohullámú sütőbe alkalmas műanyag tálak, ezek szintén megfelelők, mivel ellenállók a magas hőmérsékletekkel szemben. Ha üveg­edényt használunk, mindenképp hőálló legyen, ellenkező esetben megreped és bosszúságot okoz. 

A mikróban kisebb adagokat ajánlatos melegíteni, és a szerkezetet biztonságosabb alacsonyabb teljesítményre és több időre beállítani, az alapos hőkezelés érdekében. Ha ugyanis nem helyesen használjuk az eszközt, annak élelmiszer-biztonsági veszélyei is vannak – hívja fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a figyelmet. A mikró ugyanis csak pontszerűen melegíti fel az ételt, így maradnak ún. hideg pontok is, ahol a mikrobák túlélhetnek. Fontos tehát, hogy ha mikrohullámú sütőt használunk, ez esetben is jól forrósítsuk fel az ételt és utána hagyjuk pár percig állni, hogy teljes egészében átvegye a készülék által közvetített hőmérsékletet. 

Fontos tudni azt is, hogy keménytojás főzésére a mikró nem alkalmas – melegítéskor ugyanis a tojás belsejében pára keletkezik, ami nem tud eltávozni, és a tojás könnyen felrobbanhat, akár a mikróban, akár akkor, amikor már kivettük. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!