Sokat halászléztunk

2023.12.30. 20:15

Nagyot mentek a halak karácsonykor

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kiváló minőségű, magyar halakkal készültek a karácsonyi szezonra a hazai haltermelők. Az ünnepi kínálat sztárja ebben az évben is a ponty volt, amely még mindig a magyarok kedvenc halfajának számít.

Bama.hu

Egy finom halászlénak nincs párja

Forrás: mindmegette.hu

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), valamint a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) által tartott, közelmúltbeli közös sajtótájékoztatón elhangzott: a múlt évi súlyos aszály után idén kegyesebb volt az időjárás a hazai halászati ágazathoz. A sok csapadék megfelelő feltételeket teremtett a sikeres termeléshez: az ágazat szereplői üzemvízszintig fel tudták tölteni a halastavakat, ennek köszönhetően megfelelő életfeltételeket tudtak biztosítani a halak számára. A takarmányárak csökkenése pozitívan hatott a termelés költségeinek mérséklésére.

Ugyanakkor mivel az aratásig a legtöbb tógazdaság a múlt évben megvásárolt drága takarmányt használta fel, a takarmányárak csökkenése leginkább a jövő évben fog érvényesülni a hal árában. 

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is széles kínálatból válogathattak a vásárlók, az élő halak mellett feldolgozott formában is – patkó, filé, csont, belsőség – megtalálható volt a magyar hal az árusoknál. Bár a hazai halfogyasztás évről évre emelkedik, a legnagyobb mennyiség így is a karácsonyi időszakra koncentrálódik. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) kimutatása szerint Magyarországon az egy főre jutó éves átlagos halfogyasztás 2021-ben 6,52
kg volt, ami lényegesen alacsonyabb az EU többi tagországáénál (2020-ban az EU-átlag kb. 23,3 kg volt). Bőven van tehát tere a fogyasztás növelésének hazánkban.

Magyarország szerencsés helyzetben van, ideális földrajzi elhelyezkedése révén biztosítani tudja a fogyasztók részére a kitűnő minőségű édesvízi halakat. Sőt, mivel a haltermelők a hazai keresletet meghaladó mennyiségű halat állítanak elő, az exportigényeket is kitudják elégíteni. A külpiacokon nagy kereslet mutatkozik a pontyra és a ragadozókra (süllő, harcsa) is. A legtöbb halat a szomszédos országokba szállítják, de Csehország és Lengyelország irányából is van igény a magyar halra. Mindemellett a tógazdaságok aktív szerepet töltenek be a természetes vizek halutánpótlásában is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!