Nagyobb védelmet kaptak a fogyasztók

2024.01.13. 20:15

A békéltető testület mostantól kötelező érvényű határozatot hoz

Wald Kata

A kép illusztráció

Forrás: Getty Images

Fotó: wera Rodsawang

Idéntől, a fogyasztóvédelmi törvény 2024. január 1-jén hatályba lépett módosításainak köszönhetően a fogyasztók még nagyobb védelemben részesülnek, jogaik érvényesítése még erősebbé és hatékonyabbá válik. Átalakultak az alternatív vitarendezési funkciót ellátó békéltető testületek szervezeti és működési keretei. 

Az egyik legjelentősebb változás, hogy a békéltető testület mostantól kezdve kötelező érvényű határozatot hoz, ha a fogyasztó megalapozott igénye nem haladja meg a 200 ezer forintot. Ha a cég nem akar fizetni, akkor az összeg rövid időn belül végrehajthatóvá válik. 

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének tájékoztatása szerint ez azért jelentős előrelépés, mert tavaly év végéig a békéltetés során kötelezést tartalmazó határozat csak abban az esetben születhetett, ha a vállalkozás egy alávetési nyilatkozattal magára nézve kötelezőnek ismerte el a testület határozatát. Ha a cég nem tett ilyen nyilatkozatot, akkor rá csak egy ajánlás vonatkozott, amit nem volt köteles végrehajtani.

A vállalkozások együttműködési kötelezettségére vonatkozó előírások is változtak január 1-jétől. Eszerint – a Tudatos Vásárlók Egyesületének tájékoztatója szerint – továbbra is kötelesek a békéltető testülettel együttműködve annak válasziratot küldeni, a meghallgatáson legalább online módon képviselő útján részt venni, továbbá köteles a békéltető testületet tájékoztatni az egyezség, a kötelezést tartalmazó határozat végrehajtásáról vagy az ajánlásban foglalt követelés teljesítéséről. Ha ezek bármelyikét elmulasztja, az ügy az illetékes fogyasztóvédelmi hatósághoz kerül, az pedig fogyasztóvédelmi eljárást indít és bírságot szab ki a vállalkozással szemben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!