A vegán január kihívás nagykövete

2024.01.14. 21:30

A növényi étrend értékeit hirdeti Kovács Panka, a Pécsi Nemzeti Színház színművésznője

Ha a fővárosban járunk, ne lepődjünk meg, ha egy-egy épületen vagy buszmegállóban találkozunk Kovács Pankával, a Pécsi Nemzeti Színház színművésznőjével, aki dús virágkoszorúval fején néz ránk vissza a „Veganuár” kihívást hirdető plakátokról.

Mohay Réka

A Prove vegán magazin idén is csatlakozott a vegán január – avagy a Veganuár – kihíváshoz, melynek egyik reklámarcának Kovács Pankát kérték fel, aki Puskás-Dallos Peti mellett hirdeti ezt a gondolkodásmódot és étrendet. A Veganuár koncepciója eredetileg az Egyesült Királyságban indult el és egyfajta kihívást jelent az embereknek, hogy egy hónapig vegán étrendet kövessenek. Az első Veganuár kezdeményezés 2014-ben indult el, és azóta egyre népszerűbbé vált világszerte. Az ötlet mögött álló célok közé tartozik az állati eredetű termékek iránti tudatosság növelése, az egészséges étkezési szokások támogatása, valamint az állatok jólétének és a környezet védelmének hangsúlyozása.
Kovács Panka vegetáriánus családba született, így húst még nem is fogyasztott, az egyéb állati eredetű összetevőket két éve saját, tudatos döntése alapján hagyta el és vált vegánná.

– Annak mindig is tudatában voltam, hogy a hús fogyasztáshoz meg kell ölni az állatokat, s ezt nem tartom jónak. Azzal viszont sokáig nem voltam tisztában, hogy a tejipar is problémás az állatok számára. Amikor ezzel szembesültem, egyre jobban beleástam magam, eldöntöttem, kipróbáltam a vegánságot, amit azóta is tartok 

– mondta Kovács Panka a Dunántúl Naplónak.

– A Prove.hu munkatársai kerestek meg az Instagramon, nagyon örültem a felkérésnek. Nem vagyok harcos aktivista, de én így élek, s aki kíváncsi rá, miért, azzal szívesen beszélek róla. Ebbe beleillett ez a kezdeményezés, így örömmel vállaltam, hogy a Veganuár arca legyek 

– árulta el a színésznő.
Hozzátette, a veganuár kihívására feliratkozók minden nap kapnak tájékoztató cikkeket, amelyek hangsúlyozzák, az étrendi váltást érdemes fokozatosan csinálni – ez a megközelítés vált be számára is.
 

– Van, akinek működik, hogy egy csapásra abbahagyja a tejtermékek fogyasztását, de az átállás során érdemes türelmesnek lenni magunkkal, én magam is így hagytam el a sajtokat, fokozatosan

 – hangsúlyozza a színésznő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!