Ételt osztottak

2024.01.10. 11:30

A program keretében jótékonykodnak az állami gondozásban lévő gyerekek

Egyedülálló program vette kezdetét tavaly, az ünnepek előtt. Állami gondozásban lévő gyerekek osztottak ételt a rászorulóknak. A programot Wiesner Iván, a „Van élet a gyermekotthon után projekt” koordinátora kezdeményezésére indították.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Képünk illusztráció

Fotó: Dömötör Csaba

Több hasznos, eredményes projekt után az Útelágazás Alapítvány egy újabb ötlettel állt elő: rászorulókat segítenek az állami gondozásban lévő fiatalok. Wiesner Iván 2014 óta fáradhatatlanul segíti önkéntes társadalmi munkával a gyermekotthonokban élő gyerekeket. Több programjuk van, mint például a heti rendszerességű teadélutánok, amikor is kvíz- és egyéb felkészítő, személyiségfejlesztő játékokat játszanak, szituációs játékokban vesznek részt.

Továbbá, a mentorprogram keretében egyetemisták, és más, Pécs keresztény közösségeiből érkező önkéntesek készítik fel a fiatalokat a munka világára, és az otthonon kívüli életre. Ezenkívül igen eredményes a patronáló projekt is, amelyben a patronálók egy-egy gyermeket karolnak fel és mint egy nagybácsi, vagy egy távoli rokon, ott állnak mögöttük. Hozzájuk mindig lehet fordulni, rájuk mindig számíthatnak a fiatalok. 

Van helyük a világban 

A legújabb, az „Állami Gondozottak a Rászorulókért” programjuk keretében ezeket a gyerekeket igyekeznek bevonni a társadalmi munkába, rászorulóknak visznek adományokat és melegételt, a Pécsi Heti Betevő jótékonysági szervezethez csatlakozva. Az ünnepek előtt, szilveszterkor is akcióban voltak a fiatalok, a program pedig januárban is folytatódik. 

– Ezek a fiatalok, sorsukból adódóan, gyakran nem érzik magukat értékesnek, vagy hasznosnak, viszont azzal, hogy elkezdenek másokon segíteni, ők is úgy érezhetik, hogy van helyük a világban és talán tudatosul bennük, hogy szükség van rájuk. Nem szeretném, hogy ezek a gyerekek egyfajta szegénység mentalitásban nőjenek fel. Ennek a programnak épp az lenne a célja, hogy kezdjünk el adni, és legyünk azon az oldalon, ahol adnak, és semmiképp sem azon, ahol mindig mások segítségére szorulnak

 – mondta Wiesner Iván, a program ötletgazdája. 

Nehéz az elindulás 

Wiesner Iván maga is gyermekotthonban élt 14-től 19 éves koráig. 1995-ben került ki az állami gondozó rendszerből, és ahogy fogalmaz, nagyon nehéz volt az elindulás. Az utcára került, drogozni kezdett, sőt egy ideig árult is kábítószert, ami miatt 3 hónapot előzetesben is kellett töltenie. Utána – elsősorban keresztény hitének és párjának köszönhetően – szépen lassan elkezdett megváltozni az élete. A mai napig hálát ad a Jóistennek, hogy mostanra teljesen kiegyensúlyozott, normális életet él. 

– Már 9 éve járok vissza gyerekekhez és igyekszem őket felkészíteni az életre. Erre most már különböző programokat hoztunk léte, önkénteseket toboroztunk, és kiteljesítettük a szolgálatot. Nagyon sok mindenkivel, különböző szervezetekkel működünk már együtt és folyamatosan azon dolgozunk, hogy hogyan tudnánk minél egészségesebb felnőtteket kinevelni a rendszerből

 – mondta. 

Elfogadják a fiatalok 

A munkáját a Pécsi Közösségi Alapítvány Lénárd Kata díjjal jutalmazta. A férfit elfogadják a fiatalok, hiszen ahogy fogalmaz: „közülük való”, tehát pontosan tudja, hogy miken mennek át, mik azok a dolgok, amikbe belekerülnek, mik a csábítások és hogy ezek a gyerekek mennyire kihasználhatók. 
Jelenleg személyesen ötvenöt gyerekkel foglalkozik heti szinten, a közösségi platformokon több száz utógondozottal tartja a kapcsolatot, ezen kívül a vele egyidős sorstársaival is folyamatosan beszél, megosztják egymással a tapasztalataikat, élettörténeteiket. Van számos példás, és sok szomorú történt is, de ezek mind tanulságosak lehetnek a gyerekek számára. Az utóbbi évek munkájának köszönhetően pedig egyre több a sikertörténet.

Egymásra találtak 

Iván és felesége egy 12 éves lány patronálását vállalta. Nagyon egymásra találtak, sokat beszélgettek és foglalkoztak vele, a lány most az egyetem egészségtudományi karának hallgatója. Egy másik fiatalt, akiről korábban szinte mindenki lemondott, most egy olyan cég szeretné állandó munkatársként alkalmazni, amely csak ideiglenes alkalmazásban foglalkoztatja a dolgozóit. 

A „Van élet a gyermekotthon után” Facebook-oldalon igyekeznek rendszeresen beszámolni a tevékenységükről, itt bárki követheti a fiatalokkal kapcsolatos programok beszámolóit. Az alapítvány sport­egyesületekkel is kapcsolatban áll, akik tárt karokkal fogadják a sportolni, versenyezni vágyó fiatalokat. Emellett többször szerveznek utazást, múzeumlátogatást a gyerekeknek, és kulturális programokra is viszik őket. 

Wiesner Iván elmondta, az elkövetkezendő időszakban szeretnék megvalósítani azt a tervüket, hogy létrehozzanak Pécsett, a belvárosban egy olyan underground helyet, ahol a csellengő fiatalok – állami gondozottak és családban nevelkedő gyerekek egyaránt – össze tudnak jönni, és meleg teával, beszélgetéssel játéklehetőséggel legyen egy olyan helyük, ahol biztonságban és jól érezhetik magukat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!