A vállalkozókért és a civilekért

2024.01.12. 11:30

Csizmadia: az új városvezetésnek újra kell építenie a társadalmi kapcsolatokat Pécsett

Óriási adóssága a jelenlegi városvezetésnek, hogy felszámolta azokat a kapcsolatokat, amelyek szövetként hálózzák be a várost – közölte portálunkkal Csizmadia Péter. A Fidesz pécsi frakcióvezetője szerint politikai közösségét „derült égből villámcsapásként” érte a hír, hogy baloldali városvezetés megszünteti a Szivárvány Gyermekházat és „gyakorlatilag kirakják onnan az ottani szervezeteket”.

Balikó Gergely

Fotó: Laufer László

A Szivárvány Gyermekház ügyével a bama.hu is sokat foglalkozott. Csizmadia Péter ennek kapcsán elmondta: az érintettek nagyon rövid, csupán néhány hetes határidőt kaptak ahhoz, hogy megoldják máshol további működésük feltételeit. Példaként említette, hogy volt olyan szervezet, nevezetesen a Mecsek Táncegyüttes, amelynek nem kínáltak megfelelő feltételeket a folytatáshoz.

A kormánypárti politikus utalt rá, hogy a jelenlegi városvezetés részéről ígéretek hangzottak el arra vonatkozóan, hogy megoldják az együttes helyzetét, és gondját viselik a táncegyüttesnek, azonban érdemi segítséget nem voltak hajlandóak adni nekik.

Csizmadia Péter megfogalmazása a Mecsek Táncegyüttes „gyakorlatilag az utcára került”, a jelenlegi városvezetés elengedte a kezüket és további működésükről saját maguknak kell gondoskodniuk. Mint utalt rá, egy következő, remélhetőleg polgári városvezetésnek nagyobb empátiával, odafigyeléssel kell segítenie a kulturális élet szereplőit.

A frakcióvezető a jelenlegi városvezetés elégtelen társadalmi kapcsolatainak további példájaként említette a pécsi vállalkozói réteget. Úgy látja, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi- és Iparkamarával való projektszintű együttműködés megkezdése elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy a helyben működő főleg mikro- és kisvállalkozókat olyan helyzetbe hozza a város, amellyel hathatós segítséget tud számukra nyújtani a stabil működéshez. A fiatal, tevékenységüket most kezdő vállalkozóknak pedig olyan feltételeket tudjon kínálni, ami megkönnyíti az üzleti elképzeléseik megvalósítását.

Legyen a város ösztönzője az iparkamarával és az egyetemmel karöltve annak, hogy minél több pécsi fiatal próbáljon meg vállalkozóvá, munkaadóvá válni – sürgette a változásokat, mondván a több vállalkozás a helyi lakosságnak több munkahelyet, az önkormányzat számára pedig magasabb iparűzési-adó-bevételt jelent. „Ezzel mindenki jobban járna” – összegzett a fideszes politikus.

Csizmadia Péter hangsúlyozta azt is, hogy az új városvezetésnek az önkormányzati költségvetésben a civil keretet meg kell erősíteni. „Oda kell nekik adni azokat a forrásokat, amelyek a működésük alapvető feltételeit tudják biztosítani” – így a frakcióvezető, aki szerint ebben a kérdésben is jelentős visszalépés történt a mostani ciklusban, a korábbi Fidesz-KDNP városvezetési időszakához képest.

Akkor ugyanis – jegyezte meg – igyekeztünk az önkormányzat erejéhez mérten, méltó módon hozzájárulni a városban működő sokszínű civil közösség stabilitásához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!