Szamárköhögés

2024.01.09. 11:30

Jakab Ferenc: ha fellazul az oltási háló, ilyen járványok fognak kitörni

Magyarországon a kötelező Di-Per-Te-oltás tartalmazza a szamárköhögés elleni vakcinát is, ezért ha a szülők ezt betartva oltatják gyerekeiket, olyan járványok nem törnek ki, mint amilyen most Szerbiában, vagy a kanyaró miatt néhány éve Romániában – hívta fel olvasóink figyelmét a PTE Virológiai Nemzeti Laboratóriumának vezetője.

Balikó Gergely

Fotó: Löffler Péter

Azért, mert a szamárköhögés vagy például a kanyaró nagy tömegben nem jelennek meg, nem jelenti azt, hogy ezek a betegségek nem tűntek el – hangsúlyozta Jakab Ferenc, aki a Dunántúli Naplónak azt is megjegyezte, hogy ezeket a betegségeket az ember nem irtotta a ki a világból, úgy mint fekete himlőt.

A professzor közölte: a szamárköhögést és a kanyarót is úgy lehet visszaszorítani, hogyha egy megfelelő oltási hálót és rendszert alkalmazunk. „Amennyiben az oltási háló fellazul, akkor bizony ilyen járványok ki fognak törni” – figyelmeztetett Jakab Ferenc jelezve, néhány évvel a kanyaró esetében ezt láthattuk Romániában és ezt látjuk most Belgrádban is a szamárköhögéssel.

A híradások szerint szamárköhögés-járvány sújtja Belgrádot, de a betegség Szerbia-szerte terjed, tavaly év végéig majdnem ezer esetet jegyeztek fel. A legtöbb megbetegedést a szerb fővárosban, valamint a nyugat-bácskai régióban regisztrálták. Belgrádban a betegek száma meghaladta a négyszázat, korábbi években ilyen sok esetet nem vettek nyilvántartásba, az utóbbi évtizedekben a legtöbben, 29-en 2018-ban betegedtek meg a hivatalos adatok szerint. 2022-ben például egyetlen esetet sem regisztráltak.

Szakemberek szerint a helyzet aggodalomra ad okot, a betegség ugyanis szinte már eltűnt, létezik ellene védőoltás is, ám a szülők egyre gyakrabban utasítják el, hogy gyermekük védőoltást kapjon – számolt be az MTI.

Jakab Ferenc hangsúlyozta, hogy sajnos az oltásellenesség egy nemzetközileg is növekvő trend, mind a nyugat-, mind a kelet-európai országokban. „Ez egy nagyon-nagyon aggasztó dolog” – fogalmazott, jelezve, hogy ennek köszönhető az oltási háló fellazulása.

A professzor kitért arra is, hogy Magyarországon a gyerekek számára kötelezően beadandó, úgynevezett Di-Per-Te oltás tartalmazza a szamárköhögés elleni oltóanyagot is. „Amennyiben ezt betartjuk és hazánkban az oltások adta védőháló nem lazul fel, nem kell tartanunk attól, hogy hasonló járvány tör ki Magyarországon” – jelentette ki. A szakember azonban megjegyezte: szórványos esetek nagyon ritkán így is előfordulhatnak, de a járványt az oltások minden esetben vissza tudják szorítani.

A szerbiai helyzetről szóló híradások szerint a betegség különösen veszélyes az újszülöttekre, minél idősebb ugyanis egy gyerek, annál kevésbé valószínű, hogy súlyos állapotba kerül. Hőemelkedés, orrfolyás és torokfájás is jelentkezhet, a legjellemzőbb tünet azonban az egyre erősödő, nem múló köhögés. Az MTI híre szerint nemcsak Szerbiában, de Horvátországban és Montenegróban is folyamatosan nő a betegek száma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!