Költői a kérdés?

2024.01.25. 21:45

Kell-e a kirúgástól tartania a Tüke Busz sztrájkoló sofőrjeinek?

Meglehetősen sajátos fordulatokat vesz az, ami a baloldali pécsi önkormányzat cégénél, a Tüke Busznál történik a vasárnap és hétfőn megrendezendő sztrájk kapcsán. A SZAKSZ szerint ugyanis a dolgozók attól tartanak, hogy kirúghatják őket, míg Péterffy Attila önkormányzati cége, az MSZP-s vezetéssel bíró vállalat szerint "érthetetlen a sztrájk".

Bóka Máté Ciprián

Az elmúlt években súlyos problémát okozott a Tüke Busz Zrt.-nél a sofőrök elvándorlása, amelyet az okozott, hogy a baloldali városvezetés nem akart tudomást venni arról, hogy a konkurencia jobb bérezéssel elcsábítja a vállalat dolgozóit. Mire a városházi Fidesz-KDNP unszolására végre észbe kaptak a vállalatnál és a baloldali városvezetésnél, addigra már olyan mértékben súlyossá vált a helyzet, hogy a sofőrhiány miatti  járatkimaradásokat csak úgy tudták mérsékelni, hogy a korábbi menetrendet alaposan visszavágták. 

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) évek óta küzd a sofőrök béremeléséért, idénre 25 százalékos alapórabér-fejlesztést kértek, ezt azonban elutasította a pécsi önkormányzat tulajdonában lévő Tüke Busz Zrt., ezért a vasárnapra és hétfőre munkabeszüntetést jelentettek be. A sztrájkot jogi kifogásokkal megpróbálta a városi cég megfékezni a SZAKSZ szerint, de csütörtökre mégiscsak elkészítették azt a menetrendet, amely meghatározza a munkabeszüntetés alatti elégséges szolgáltatáshoz szükséges járatokat. 

Az érdekképviselet szerint ugyanis ha ez nem történt volna meg, akkor óriási káosz alakulhatott volna ki Pécsen, hiszen ennek hiányában akár egyetlen járat sem indulhatott volna el Pécsen a helyi tömegközlekedésben. 

Péterffyék MSZP-s sajtótanácsadójának, Barabás Bélának közvetlen városházi társai csütörtökön ki is küldtek egy "közlést", miszerint "a Tüke Busz Zrt. vezetése számára a sztrájk érthetetlen" és az önkormányzat a sztrájk jogszerűségét vitatja különböző szerintük helyes dátumokra hivatkozva. 

A SZAKSZ legutóbbi közleménye szerint azonban már most vannak olyan hangok a vállalatnál, amelyek arra utalnak, hogyha a dolgozók részt vesznek a sztrájkban, akkor kirúghatják őket. Lapunk nem tudja bizonyítani, de Dobi István érdekképviseleti elnök a riogatás konkrét forrását is megnevezte egy facebookos bejegyzésben. 

Ugyanakkor a sofőrök megnyugtatására leszögezte, hogy:

a január végére szervezett sztrájk nem jogszerűtlen, az abban résztvevő munkavállalókat a Tüke Busz nem tudja szankcionálni, több száz autóbuszvezetőt nem lehet kirúgni, mert akkor utána megszűnik Pécsett a városi közösségi közlekedés.

MSZP-s kapcsolatok mindenhol

Az említett MSZP-s sajtótanácsadó Barabás Béla kiváló kapcsolatot ápol Hofekker Ferenccel, a Tükénél működő és a városvezetéssel barátkozó kisebb szakszervezet elnökével, hiszen volt, hogy ő jegyezte az érdekképviselet közleményét. Köztük több közös kapcsolódási pont is van: Barabás az MSZP-s helyi lapnál volt főszerkesztő, míg Hofekker MSZP által támogatott képviselőjelölt volt. Barabás közeli élettársának cége pedig szintén a Hofekker féle szakszervezet partnere volt. Az MSZP-t a Tüke Busz "szakmai" vezetésében egy volt helyi pártelnök képviseli, Péterffy Attilát pedig a júniusi választáson – ahogy 2019-ben is volt – Gyurcsány Ferenc mellett az MSZP indítja polgármesterjelöltnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!