Példás kezdeményezés

2024.01.04. 07:00

Láthatósági zászlók segítik és védik a gyalogost az átkelésben

Hírportálunkon gyakran beszámolunk közúti balesetekről, gázolásokról. A Nagykozár és Pécs-Újhegy közötti útszakaszon való gyalogos közlekedés egy helyi alapítvány ötletével vált biztonságosabbá.

Tóth Viktória

A Nagykozárért Alapítvány számos tervvel, ötlettel vág neki a 2024-es évnek. Még a tavalyi év második felében felvetették, hogy szükség lenne a Nagykozár és Pécs-Újhegy közötti útszakaszon valamire, ami biztonságosabbá tenné a közlekedést. Mert a körülbelül 500 méteres szakaszon esti, téli útviszonyok között veszélyes gyalogosan menni. Így indult a Látni és látszani kampány, melynek első feladata kihelyezni láthatósági zászlókat az útszakasz elejére és végére.

Radivojevics Dávid az alapítvány vezetője tájékoztatott, hogy december 30-án kitették a láthatósági zászlókat. Összesen 10 darabot, 5-5 került mindkét oldalra. A zászlók jó minőségű, időjárásálló anyagból készültek, hogy minél tovább használhatóak legyenek. Támogatásul a Körber Hungária vállalattól kapták meg a tartóeszközöket, a zászlókat pedig a Nagykozárért Alapítvány finanszírozta. A kivitelezést Radivojevics Dávid az alapítvány két önkéntes segítőjével, Csányi Botonddal és Egervári Zoltánnal saját kezűleg oldotta meg.

– A lakosok azóta el is kezdték már használni a zászlókat. A tapasztalatok alapján mindenki örült neki, aki esténként vagy szürkületben arrafelé sétált. Úgy tűnik van rá igény és érdeklődés. Szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy megkérjünk mindenkit vigyázzon rájuk, hogy minél tovább segítse a biztonságos közlekedést

 – mondta a vezető.

A használattal kapcsolatban hozzátette, hogy az egyik oldalon a kosárba kihelyezett fényvisszaverő zászlót kell kézbe venni, majd az átkötő úton kézben tartva szabályosan sétálva, az út végén a másik tárolóba kell visszahelyezni. Ezzel segítve a balesetmentes közlekedést. Az alapítvány a helyi polgárőr egyesülettel közösen tervez a jövőben minden korosztálynak szóló bűnmegelőzéssel, kiberbűnözéssel kapcsolatos előadásokat, workshopokat is.

A kezdeményezés példaként szolgálhat más, Baranya vármegyei települések számára is. Bizonyára a lakosok közül sokan örülnének egy hasonló megoldásnak, mellyel biztonságosabbá tennék a hajnali vagy esti gyalogos közlekedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!