Megszólítják az embereket

2024.02.09. 18:01

A lakosokkal közösen dolgoznának azon, hogy Pécsbánya még inkább élhetőbb hely legyen

Farsangi díszben pompázott a Pécsbányai Közösségi Ház február 9-én, ahol az elkövetkezendő időszak terveiről tájékoztatott minket Bogárdi Aliz, a ház és a Pécsbányai Kulturális Egyesület szakmai vezetője, valamint Vozár Pál, az egyesület elnöke.

Czeczon Enikő

Fotó: Löffler Péter

A pandémia alaposan átrendezte mindenkinek az életét. Megváltoztak a kulturális szokások, kiürült az egész ház, elfogytak a támogatások, a pályázatok

  mondta az elnök. Ebből a helyzetből nehéz volt kilábalni, de a tavalyi évben sikerült átlendülni a holtponton, amihez kellet egy nagyon jó csapat és a ház újra megtelt élettel.   

A tájékoztatón Bogárdi Aliz több dolgot is kiemelt, amire fókuszálni fognak az évben.  

Benne vagyunk egy társadalmi bázis építő pályázatban, amely egy Pécsbánya-kutatással indul a PTE Szociológiai Tanszékének oktatóival és hallgatóival karöltve

  informált minket a szakmai vezető. Szeretnénk egy új Pécsbánya képet nyerni, amelynek része egy online kérdőív, ami jövő héten már elérhető lesz felületeinken. Ez olyan kérdéseket tartalmaz, mint például, hogy az itt élők mit szeretnek és mit nem szeretnek a Pécsbányán, mit hiányolnak, mit várnak az egyesülettől. De személyesen is felkeressük majd a lakókat. Két havonta pedig tematikus Pécsbánya fórumokat tartanának a házban, ahol a lakosokkal közösen dolgoznánk azon, hogy egy élhetőbb hely legyen ez a városrész. De új rétegeket is szeretnénk megszólítani, ezért egy Pécsbánya-videóklipen is dolgozunk, amivel kapcsolatban tárgyalásban állunk már egy baranyai zenekarral.

Mindemellett támogatást nyert a ház egy táncház sorozat megrendezésére, ahol öt magyar és öt autentikus cigány táncot ismerhetnek meg az érdeklődők. Ez utóbbi azért is fontos, mert Pécsbányán sok roma család él, és nekik ez egy jó kapcsolódás saját identitásukhoz.  

Továbbá szó esett a tavalyi évben indult játszószobáról, amit felszereltek fejlesztőjátékokkal, LEGO-val, társasjátékokkal. A cél pedig az, hogy a szülők és gyerekek együtt játszanak, hiszen egyre kevesebb szülő ül le gyermekével játszani. Ebben szeretnének itt segíteni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!