Várják a felújítást

2024.02.07. 07:00

A szülők szerint nem szabadna büszkélkedni a játszóterekkel

Országosan a legjobbak között a pécsi játszóterek – állítja a Biokom NKft. Mint a társaság a múlt héten kiadott közleményében írta, a város több pontján vagy javították az elhasználódott játékelemeket, vagy teljesen újakra cserélték. A szülők szerint a pécsi játszótéri helyzet mégsem ennyire mesés.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Pécsett 150 játszótér várja a gyerekeket, melyből 2020 óta 89-en történt változás, 200 új játékelemnek örülhettek a gyerekek. A hírre nemcsak a polgármester közösségi oldalán reagáltak a szülők, hanem szerkesztőségünkhöz is érkeztek olvasói levelek azzal kapcsolatban, hogy nagyon sok helyen kellene még szétnéznie a Biokomnak és a városvezetőknek.

Kár ezzel büszkélkedni, amíg nagyon sok helyen romlanak évek óta a játszóterek. A társasházak közötti kisebb játékelemekhez nem lehet gyereket vinni, mert nagyon sok helyen italozó, cigarettázó fiatalok foglalják el a játszóteret. A kifejezetten frekventált helyen lévő Domus Áruház melletti játszóteret is meghagyta a városvezetés a hajléktalanoknak és az italozó fiataloknak. Iskola és óvoda van mellette, de kisgyermeket nem látni már ott. A közterület-felügyelők számára sem lehet újdonság, hogy ott folyamatosan isznak és cigiznek a diákok, hiszen a parkolást köz­vetlenül mellette rendszeresen ellenőrzik 

– fogalmazott olvasónk. Egy másik levélírónk szerint is maximum csak a nagyobb játszóterekkel kérkedhet a város, de aki itt él, annak nap mint nap csalódnia kell.

Uránvárosban, a Hajnóczy utcában a négyemeletesek közötti játszóterek nagyon rossz állapotban vannak, a Rókus utcában (az 5. szám előtti játszótér) történt felújítás kapcsán pedig megjegyezte: az elbontott játékelem is jó állapotban volt, s igaz, most egy szép új áll a helyén, de nem biztos, hogy ide szükséges volt újat telepíteni, mikor ennél sokkal siralmasabb állapotú játszótereken nem történt semmi.

A közleményben természetesen a Biokom kiemelte a Melinda parkban zajlott fejlesztést, a Mandulást és a Misina tetőn épült új játszóteret. Szerettük volna megtudni, hogy a kifejezetten szem előtt lévő (buszpályaudvar és vasútállomás közötti) Domus Áruháznál lévő játszótér miért maradt ki a fejlesztésekből, és mikor tervezik ennek a felújítását, mit szándékoznak tenni a játszótereken italozó, cigiző fiatalokkal, lesz-e tavasztól homokcsere a játszótereken, valamint az elbontott, „veszélyes játékelemek” helyére mikor kerülnek vissza újak.

Csak 51 helyen cseréltek homokot

A Biokom a válaszában megírta: hamarosan az Árnyas úton, az Aidinger János úton, a Littke József utcában, a Ditz-malom utcában és a Kőhíd téren fejlesztik majd a játszótereket, és „a felújítások mellett új játszóterek kialakításán is dolgoznak”. Idén tavasszal a park­megújítási program keretében a Malomvölgybe és a meseerdőként újjáéledő egykori vidámparkba is kerülnek ki új játékelemek. A tájékoztatóból kiderül, tavaly 51 helyszínen (tehát a játszóterek mindössze harmadánál) történt homokcsere és 36 helyszínen végeztek felásást.

A játszóterek rendbontói kapcsán megjegyezték: velük szemben a közterület-felügyelet járhat el. Kérik a pécsieket, amennyiben ilyen, vagy ehhez hasonló jogellenes cselekményeket tapasztalnak, akkor jelezzék a Pécsi Közterület-felügyelet vagy a rendőrség munkatársainak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!