Nyolc bizottság

2024.03.06. 20:00

Több mint 320 bort bíráltak Villányban

Szerdán rendezte meg a Villányi Hegyközség az 55. Villányi Borversenyt. Ez alkalommal összesen 323 bort értékelt a nyolc szakmai zsűri, mellettük a Média Bizottság a legjobbak közül választotta ki a Villány Média Borát.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Az immár 55. Villányi Borversenyen 219 vörös, 60 fehér, 38 rozé, 4 gyöngyözőbor és két pezsgő került elosztva a nyolc bíráló bizottság elé. A vendégeket Bock József, a Villányi Borvidék elnöke köszöntötte, s felsorolta a rendezvény támogatóit is. Takáts Zsolt külön serleget is kapott, hiszen ő évek óta részt vesz a borversenyeken, és mindig szponzorálja a rendezvényt.  

bor
Borokat versenyeztettek meg

A borvidéki elnök felhívta a résztvevők figyelmét a terem falán sorakozó képekre, cikkekre, amelyek az elmúlt öt és fél évtizedet idézik fel. Sokan magukat is felismerhették a kiállított tablókon, melyek Kvassay Gabriella munkájának köszönhetően jöttek létre. 

Egy-egy bíráló bizottság a délelőtt folyamán körülbelül 40 bort kóstolt, a legjobb minták pedig a csúcszsűri, valamint a Média Bizottság asztalához kerültek. Utóbbiban kollégánk, Borsos Zsanett is helyet foglalt. 

Dr. Kállay Miklós, a rendezvény fővédnöke is köszöntötte a megjelenteket, s beszélt arról, hogy a világban zajló folyamatok miatt új kihívások elé nézhetnek a borászok is. 

– Nem jó felhők mutatkoznak a hazai és a nemzetközi borászat felett, hiszen tudjuk, hogy alkoholellenes kampány van a világban, és sajnos az alkoholellenes kategóriába értjük a bort is, miközben a bor több országban – így például Magyarországon, Franciaországban, Spanyolországban meg Olaszországban –a nemzeti büszkeség része. A jelenlegi áramlatok szerint ugyanakkor nem árt támadni azt, amely valamely nemzetnek a büszkeségét jelenti 

– mondta. Emellett az ENSZ nemzetközi egészségügyi hatósága is nagy nyomásnak van kitéve a muszlim országok részéről a teljes tiltás érdekében, és bizony van egy általános fogyasztáscsökkenés is. 

A fogyasztói trend is változik, a megszokott testes borok mellett egyre inkább jellemző az alacsony alkoholtartalmú, alkoholmentesített, vagy részben alkoholmentesített borok megjelenése a piacon, amely komoly kihívás elé állítja a hazai borászokat. De mint dr. Kállay Miklós fogalmazott, minden olyan megmozdulás, mint például a villányi borverseny, éppen ezeknek a negatív hatásoknak az ellenkezőjét (is) hivatott bebizonyítani.

A Villányi Borverseny eredményeit Günzer Tamás (Az Év Bortermelője 2023) pincészeténél, a Grandior Borbistroban hirdették ki.

A Média Bizottság az idei évben Koch Csaba 2021-es évjáratú Villányi Csanád Cuvée borát választotta Villány Média Borának. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!