Galád csalók

2024.03.10. 13:40

Ne dőljünk be - Gyanút kelt a túl sok pozitív vélemény is

- Csomagküldő cégek, webáruházak, vagy akár fizetési felületek oldalát is hamisítják - hívja fel a figyelmet a KiberPajzs program, tanácsokat is adva a csaló megkeresések kiszűrésére.

Wald Kata

Intelmeik szerint gyanút kell, hogy keltsen, ha a weboldal kialakítása, grafikai megjelenése kívánnivalókat hagy maga után, vagy a szöveg magyartalan, illetve sok benne a helyesírási hiba. Ha csak emailcímet, esetleg egy mobilszámot adnak meg elérhetőségnek, címet, postacímet nem, illetve nincs megadva székhely, cégjegyzékszám, és gyakran még a céget regisztráló ország sem beazonosítható, az szintén elfogadhatatlan. 

A KiberPajzs tájékoztatója szerint webáruházaknál árulkodó lehet, ha csak „gyanúsan” pozitív ügyfélvéleményeket találunk az oldalon, vagy ha az árak túl alacsonyak a konkurenciához képest.

Online piacterek esetében fontos tisztában lenni azzal, hogy az eladó nem küldi, hanem fogadja a pénzt, semmi nem indokolja, hogy pénzt kérjen a vásárló az eladótól. Az eladásra kínált áru ellenértékét mindig átutalással kérjük, a nevünk és bankszámlaszámunk megadásával. Soha nem szabad megadni további adatokat, bankkártya-adatokat, felhasználóifiók-azonosítókat, jelszavakat az e-mailben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre. Ugyanígy nem szabad ismeretlen programot vagy applikációt letölteni számítógépre, mobiltelefonra, főleg nem egy linkre kattintva.

A KiberPajzs arra is figyelmeztet, hogy vevőként csak biztonságos internetkapcsolaton keresztül szabad fizetni, ingyenes vagy nyilvános wifihálózatokon nem, és érdemes ügyelni a készülék biztonságára, az operációs rendszer biztonsági frissítéseinek rendszeres telepítésére is. Ha pedig mégis megtörtént baj, és illetéktelenek fértek hozzá a bankszámlánkhoz, azonnal jelenteni kell a pénzintézetnek és a rendőrségnek a csalást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!