Pénztemető

2024.03.18. 20:00

Péterffy-szaknévsor: az 50 milliós biztos

Évekkel ezelőtt nevezte ki Péterffy Attila polgármester Gyurcsány Ferenc egykori államtitkárát, Török Ottót polgármesteri biztosnak. Az 50 millióba kerülő sportberuházásokért felelős politikai megbízott azonban egyetlen sportfejlesztést sem tudott tető alá hozni, mindeközben Péterffy alatt 16 milliárdra hízott a város adósságállománya.

Bóka Máté Ciprián

Sem fedett jégpálya, sem akvapark, sem új tanuszoda, sem új stadion nem épült meg Pécsen, pedig ezeknek a feladatoknak a koordinálásával bízta meg évekkel ezelőtt Török Ottót Péterffy Attila. A havonta 1,1 milliót kereső sportbiztos eddig mintegy 50 millió forintba került a pécsi adófizetőknek, akik egyébként azt a 16 milliárdos adóssághegyet is kénytelenek lesznek kifizetni, amit a baloldali polgármester és csapata halmozott fel néhány év alatt. 

Péterffy
Péterffy: se akvapark, se tanuszoda, se jégpálya, se pénz.

Péterffy-Gyurcsány tengely működik itt is

Török Ottó tevékenységét már évekkel ezelőtt a „sportlobbista ellenőrizhetetlen munkájaként” minősítette Péterffy egykori programírója, főtámogatója, de a Gyurcsány Ferenccel szövetkező Péterffy ragaszkodott az illetőhöz. Annyit sikerült azonban elérni, hogy legalább időnként számot kell adni a "munkájáról", ami azonban így is rendkívül nehéz, hiszen aligha tölti ki a napjait ez a munka, sőt a havi egymillió forintos álomfizetésért még Pécsen sem kell lennie az illetőnek. Ugyanakkor az 50 millióba kerülő fővárosi "lobbi" egyáltalán nem nevezhető eredményesnek, hiszen egyik fontos beruházás kivitelezése sem indult el, sőt mindegyik megvalósítása teljes mértékben kérdéses, homályos. 

Török a legutóbbi, negyedéves beszámolójában olyan tevékenységeket, történéseket sorolt fel, amelyeket már unos-untalan megfogalmazott korábban. Ráadásul ezek kapcsán csak arra lehet hagyatkozni, amit elmesél az elbeszélésében a Török. Ebben az áll, hogy három hónap, azaz 120 nap leforgása alatt "kétszer  személyesen, illetve többször telefonon és elektronikus úton egyeztetett a sportért felelős államtitkárral".  Állítása szerint a Magyar Úszó Szövetség elnökével is folytatott egyeztetést, amely során viszont kiderült, hogy az Úszó Nemzet Programra szánt forrásokat zárolták, így abba csak akkor tud bekerülni Pécs, ha ezt feloldják. Arról is beszélt, hogy bekérték az Abay Nemes Oszkár Sportuszoda közüzemi állami támogatásához az adatokat, de hogy kitől, az már nem derült ki. 

Egy fillér sincs az akvaparkra

A negyedéves beszámolóban hosszasan ír a meg nem valósult és egyetlen árva forrással sem rendelkező akvapark projektről is Török, hónapokkal, évekkel ezelőtti eseményeket mutatva be. Újdonságként megjegyzi, hogy egy úgynevezett szakpolitikai fejlesztési program tervbe bekerülhet az akvapark, az "előre leegyeztetett polgármesteri levelet, illetve a teljes fejlesztési dokumentációt a január végi határidő előtt személyesen adta át államtitkárnak". 

Török azt állítja, hogy állítólag "kormányzati egyeztetéseket" folytatott a pécsi tanuszoda program folytatása érdekében, a február végi államtitkári meghallgatásán pedig a jégcsarnok lefedésével kapcsolatban "kérésként fogalmazódott meg, hogy folyamatosan tájékoztassam az államtitkárt a fejlesztés
státuszáról". 

Négyen is vannak rá, viszik a pénzt

A fentiekből látható, hogy ezen tevékenységeket a városháza, vagy az önkormányzat illetékesei is el tudnák látni.  A 16 milliárdos Péterffy-adóssághegy árnyékában óriási kérdés, hogy miért van szükség négy politikai kinevezettre a sport területén: 

  • az egyik a PSN Zrt. vezérigazgatója, Máté János – aki privátban másokat lejárató portált üzemeltet–, 
  • a másik a járvány leple alatt kinevezett sport­ért felelős alpolgármester, az MSZP-s Nyőgéri Lajos, 
  • a harmadik Fogarasi Gábor, a népjóléti és sportbizottság elnöke,  
  • a negyedik pedig a már említett Török Ottó.

Polgármesterjelölt nagyon messze

Külön érdekesség, hogy Török a főváros III. kerületében indulhat el az MSZP színeiben polgármester-jelöltként, így a kampányát a pécsiek finanszírozzák. A Péterffy szaknévsorában szereplő politikusnak egyébként közös érdekeltségei voltak, vannak Puch Lászlóval, az MSZP egykori pénztárnokával és cégeken keresztül a Magyar Szocialista Párt jelentős, több tízmilliós összegeket szállított nekik különböző szerződéseken keresztül. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!