Nincs határ

2024.04.21. 16:33

Vigyázat! Csomagküldők nevében csalnak ki pénzt sms-ben

Csomagkövetési linkek küldésével próbálnak az okostelefonon tárolt adathoz és alkalmazáshoz hozzáférni a csalók, így az adathalászok a banki alkalmazáson belül akár utalást kezdeményezhetnek - hívja fel a Magyar Telekom a figyelmet.

Wald Kata

A kép illusztráció

Fotó: Dmytro Tyshchenko

- Az utóbbi időben megnövekedett a kártékony URL-ek küldése sms üzenetben. Legjellemzőbb, hogy csomagkövetési linket küldenek, amelynek megnyitást követően arra akarják rávenni a gyanútlan felhasználót, hogy telepítsen egy kártékony mobilalkalmazást telefonjára

 - hívja fel a Magyar Telekom a figyelmet. 

- Megtévesztő módon, a felhasználói bizalom növelése érdekében gyakran az egyik ismert logisztikai cég arculati elemeit is megjelenítik az oldalon.  A link megnyitása önmagában nem fertőzi meg az eszközt, ettől függetlenül érdemes megnyitás nélkül törölni az sms-t - hangsúlyozza a Kiberpajzs által is közzétett felhívás. - A legfontosabb, hogy a kártékony mobilalkalmazást semmiképp nem szabad telepíteni - ezek kizárólag a gyártók által felügyelt forrásból (Google Play Store, Apple AppStore, Huawei AppGallery, stb.) kerüljenek a készülékre, link megnyitása után soha! -  teszik hozzá. Ellenkező esteben a kártékony applikáció telepítésével és elindításával a csalók teljes hozzáférést szereznek a készülék felett, így bármilyen azon tárolt adathoz és alkalmazáshoz hozzáférnek, a banki alkalmazáson belül utalást kezdeményezhetnek.

- Előfordulhat az is, hogy a telefonszámunkról hasonló, csaló sms-eket kapnak mások. Ha erről tudomást szerzünk, a telefont Airplane, azaz repülő üzemmódba állítva, vagy a SIM-kártyát ideiglenesen eltávolítva törölni kell az alkalmazást. Ha ezt követően is folytatódik a tömeges sms-küldés, akkor érdemes a készüléket gyári állapotba visszaállítani 

- emelte ki a Magyar Telekom felhívásra hivatkozva a Kiberpajzs. 

Ha pedig valaki mégis letöltötte a készülékére a kártékony applikációt, és a fertőzés nem szüntethető meg, abban az esetben javasolta a készüléken tárolt adatokról biztonsági mentés készítése, majd a készülék gyári beállításokra történő visszaállítása.

A reptér nem árusít ki poggyászokat! 

A Kiberpajzs intézményközi összefogás alapító tagja a Nemzeti Kibervédelmi Intézet bejelentést kapott egy hamis Facebook oldal kapcsán, amely a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér  nevével visszaélve csaló posztokat és hirdetéseket jelenít meg, és adathalász weboldalakra vezeti a gyanútlanul kattintókat.
Hirdetik, hogy a reptér "akciós áron" elárverezi a gazdátlanul hagyott poggyászokat, aminek semmi valóságalapja nincs. Ezek a hamis közösségi média oldalak oly módon is igyekeznek valósnak tűnni, hogy a csalók bejegyzéseket is posztolnak, hamis profilokkal kommentelnek, reagálnak.

A hamis oldalon lévő posztok és hirdetések egy adathalász oldalra vezetik át a gyanútlan áldozatot. Ezek a weboldalak eredetileg banki adatok lopására készültek, arculatilag megtévesztésig hasonlítanak a reptér valódi oldalához. 

Az effajta csalások elkerülése érdekében fontos tudni, hogy az irreálisnak tűnő akciós ajánlatok valójában átverések, nem szabad bedőlni ezeknek. Az internetes közösségi oldalakat a csalók előszeretettel használják különféle termékek és káros weboldalak népszerűsítésére - fontos az óvatosság. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!