Pécs

2018.02.16. 17:30

A felülvizsgálati díj már nem jár vissza

Nyílászárócserét, gázszivárgást mérő műszert ajánlgatva üzletkötők járják a kertvárosi társasházakat – idősekhez csengetnek be, az előleg, amit kérnek, a számlán felülvizsgálati díjként szerepel, ami később nem kérhető vissza.

Wald Kata

Magabiztos fellépésű, kellemes megjelenésű, szóhasználatuk alapján hozzáértőnek tűnő üzletkötők járják a kertvárosi lépcsőházakat, és ajánlgatnak nyílászáró-felújítást, vagy épp gázszivárgást mérő készüléket, elsősorban az időseknek – figyelmeztetik lakótársaikat internetes közösségi oldalon a városrészben élők. A Júlia és a Berek utcát járták végig a budapesti cég képviseletében bemutatkozó ügynökök nemrég, szinte kizárólag idősekhez becsengetve – vélhetően a névtáblák stílusa, vagy a keresztnevek alapján választanak potenciális ügyfelet.

Hivatkoznak kötelező felülvizsgálatra, majd a lakó bizalmába férkőzve előleg gyanánt több tízezer forintot elkérnek, számlát is adnak, csak épp azon a kifizetett összeg felülvizsgálati díjként szerepel. Ami esetenként helyben elvégzett szolgáltatás, a pénz így nem követelhető vissza.  Akkor se, ha az ügyfél később rájön, nem szükséges az ajtó, ablak felújítása, vagy hogy a mérőkészülék felesleges.

A közös képviselők mindenkit óvatosságra intenek. Arra kérik az idősebb lakókat, hogy ne engedjenek be idegeneket. Fontos tudni, hogy ilyen jellegű munkát „kötelező” jelleggel nem írhat elő senki, bármi hasonló (pl. áram-, vagy gázfelülvizsgálat) csak a lakásszövetkezet tudtával történik, amiről a lakók előre értesítést kapnak.

Tanácsadási díj lett a foglalóból

Idősek lakta családi házas övezeteket is megcéloztak már nyílászáró-felújításra, cserére ajánlatot tevő, magukat szakembereknek vallók – a fogyasztóvédőkhöz befutott panaszok alapján a módszer ugyanaz: megbízható szakemberek benyomását keltve szabad utat kaptak a lakásba, szemrevételezték az ajtókat, ablakokat, majd meggyőzően ecsetelték, mekkora energia- megtakarítást eredményezne, ha a nyílászárókat felújítanák. Tokok tömítése, vasalatok beállítása, energetikai tanúsítvány – ezt ajánlották, 100 ezer forint körüli áron. Azonnal szerződést is kötöttek, 20-30 ezer forintot kértek foglalóként, ami tanácsadási díjként jelent meg a számlán. A megrendelő, ha pár nap elteltével meggondolta magát, a pénzét hiába követelte vissza.

Silány munka után a pénzzel eltűntek

Ereszcsatorna-javításra, favágásra, ház körüli munkákra ajánlkozó csalók járták tavaly nyáron a megye falvait – ők is főként idősekhez csengettek be, majd százezrekkel verték át a gyanútlan megrendelőt. Sokan áldozatául estek az átverésnek, Baranya megye valamennyi rendőrkapitányságának illetékességi területén történtek ilyen jellegű jogsértések. A bűncselekmények elkövetői házról házra járva, csekély összegért vállaltak különféle munkákat – mivel a szükséges szakképzettséggel, szaktudással nem rendelkeznek, a munkát silány minőségben, vagy az előre kialkudott összeg többszöröséért végezték el. Garanciát nem vállaltak, a munkadíj átvételét követően eltűntek, vagy elérhetetlenné váltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!