színház

2018.09.17. 14:00

JESZ: a Szakadék kitárulkozik, s megnyílik a Puszibolt

Négy új bemutatót tervez és négy korábbi darabot tart műsoron ebben az évadban a Janus Egyetemi Színház: igazi klasszikusokat és fiatalos formabontó előadásokat.

Mészáros B. Endre

Érdekes karakterek formálódnak a nézők előtt A kávéházban

Fotó: Simara László

A héten Goldoni: A kávéház című vígjátékával indult a JESZ programja, egy megunhatatlan háromszáz éves komédiával, Zakariás Máté rendezésében (a JESZ újdonságok háromnegyedének ő lesz ebben az évadban a színpadra állítója). A hagyományoknak megfelelően régi és új JESZ-tagok egyaránt szerepelnek benne, továbbá olyan neves és ismert pécsi színművészek is, mint Vlasits Barbara, vagy Tóth András Ernő.

Itt jegyeznénk meg, ez A kávéház nem az a színmű, ami a Pécsi Nemzetiben ment. Utóbbi Szép Ernőnek egy mókás nyelvi és jellemformáló bravúrja, a JESZ előadás viszont egy XVIII. századi vígjáték, bonyolult helyzetekkel, megfejtendő karakterekkel, aktualizált szöveggel.

Hagyomány az is a Janus Egyetemi Színháznál, hogy kétévente megújul a társulat. Idén is volt felvétel májusban, a 15 kiválasztott pedig augusztusban kezdett hozzá a színészképző tréninghez. Most mozgásgyakorlatokkal folytatódik a felkészülés, október-novemberben pedig egy novellafüzérből Puszibolt munkacímmel születik vizsgadarab, amit korábbi JESZ-es tagokkal erősítenek meg.

Télen újabb klasszikust vesznek elő, Szophoklész Philoktétészét, mely jutalomjáték ismert JESZ-es színészeknek. A hazugság drámája ez, mély gondolatokkal, súlyos történelmi kérdésekkel, válogatott szereposztással.

Tavasszal látható a Sok hűhó semmiért, melyet Tóth András Ernő állít színpadra. Miután Shakespeare vígjátékról van szó, a poénokat és helyzetkomikumokat élvezve itt is érdemes elmélyedni a szurkálódó, jellemeket kifigurázó mondatokban.

Mindezeken túl megy tovább, sőt Budapesten is tervezik bemutatni a Medvevár című drámát, melyet a Pécsi Tudományegyetem 650. évfordulójára írt Keresztesi József a JESZ felkérésére. A múlt évadban igen nagy siker volt ez a játék a színművészeti tanárának, a Katona József Színház színművészének, Kocsis Gergelynek a rendezésében.

Látható lesz újra Federico Garcia Lorca Vérnásza is, az élet és halál, a szerelem és a szenvedély, a titokzatosság balladisztikus alkotása Mikuli János rendezésében. Utazik ez az előadás is, a Veszprémi Egyetemi Színházi Fesztiválra.

Újra jön A Tékozló fiú, melyet bibliai tárgykörben a reformáció 500. évfordulója kapcsán állítottak színpadra. Továbbá most teljesedik ki igazán a Szakadék című humoros krimi, melynek májusban volt a premiere és eddig mindössze három alkalommal került műsorra.

Öt oszlopos JESZ-színész adja elő a humoros krimi történetet, melyet a társulat improvizációi alapján Funk Iván rendező írt.

Az évadra úgy hatvan-hetven saját előadást terveznek, s tíz-húsz befogadott produkció is bekerül a programba. Így például látható lesz Szekszárdról a Magyarországi Német Színház néhány előadása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában