arckép

2019.11.02. 20:00

Aki a kortárs szépirodalomban a filozófiai mélységeket keresi

Jacques Derrida Díjat kapott a Torinói Egyetemen dr. Orbán Jolán irodalomtudós, a PTE intézetvezető egyetemi tanára. Boros Misi és Boros Dani édesanyját a tudományról és a gyereknevelésről kérdeztük.

Mészáros B. Endre

– Mi az irodalmi szakterülete?

– A XX. századi és a kortárs irodalom. Joyce, Kafka, Proust, Borges, vagy a magyarok közül Esterházy Péter, Nádas Péter, Kertész Imre szövegeit elemzem filozófiai szempontból. A lírát illetően pedig Baudelaire-től Mallarmén áta kortárs költészetig mindenki belefér.

– Miért olyan fontos napjainkban Jacques Derrida?

– Mert a különbözőség gondolkodója, mert a konstrukció helyett a dekonstrukciót hangsúlyozza, így hoz újat filozófiában, építészetben, irodalomtudományban, más területeken.

– Mikor került vele kapcsolatba?

– Először 30 éve hallottam a nevét Zürichben egy irodalomelméleti előadáson, rögtön tudtam: ezzel a filozófussal akarok foglalkozni. A kutatásaim 90%-a róla szól. Hasonló témák foglalkoztatták, így az írás kérdése, vagy a filozófia és az irodalom viszonya.

– Azért gondolom egy előadásnál mélyebb volt ez a kapcsolat?

– Hallgattam egy éven át Párizsban is az óráit, majd 1993-ban férjemmel, Boros Jánossal meghívtuk a Pécsi Tudományegyetemre, ahol díszdoktori címet kapott. Halála után (2004) évente rendezünk a tiszteletére Pécsett egy nemzetközi konferenciát.

– Igaz, hogy ipari kémia szakos osztályban érettségizett?

– Hát kellett valami közös vonal a férjemmel is! Mert ő vegyészmérnök és filozófus. A két fiunk is ilyen irányokban halad: Misit a művészet, Danit az orvostudomány érdekli.

– Apropó fiúk, ha lenne harmadik srác, az élsportoló lenne?

– Könnyen lehet, a sport is érdekelt mindkettőnket. A fiúk nevelésében nem volt irányítottság, sokféle lehetőséget teremtettünk, hogy próbálják ki magukat: Dani a kémiát választotta, Misi pedig a zongorát.

– Játszik hangszeren?

– Csak nagyon szeretem a zenét. No jó, próbáltam még iskolásként komponálni, pontosabban esztétikai alapon hangjegyeket egymás mellé írni, de írtam a fióknak regényt és verseket is 12 évesen.

– Misi kitől tanulta, hogy már ilyen intelligensen és mosolyogva válaszoljon éles kérdésekre?

– Engem is meglepett a pontosan megfogalmazott elegáns és könnyed válaszaival. Voltak tapasztalatai a környezetéből, ám ez született képessége.

Erdély, Svájc, Pécs élete állomásai

Orbán Jolán 1962-ben született Csíkszeredában. Kolozsváron végzett a Babes-Bolyai Tudományegyetemen magyar-orosz szakon. Tanult Zürichben, Párizsban, az Egyesült Államokban, 1990-ben telepedtek le Pécsett férjével, dr. Boros János filozófussal, MTA doktorral. Számukra nagyon vonzó volt, hogy az első magyar alapítású egyetemen taníthatnak. A PTE Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet igazgatója, a Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszék vezetője. Két fiuk van, Dani (19) Cambridgeben orvosnak tanul, Misi (16) a Virtuózokból jól ismert ifjú zongoraművész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában