arckép

2019.12.16. 15:39

Péter Gizit is öltöztette, három évtizede pedig ruhákat készít

Ha élete legfontosabb elemeiről kérdeznénk Manhardt Ildikót, akkor bizonyosan a divatszalonok világát, a színházi jelmezek kreatív megvalósítását említené. S hozzá tenné azt is: negyven éve a Pécsi Nemzeti Színházban dolgozik.

Mészáros B. Endre

– A PNSZ varrónője. Ez volt a leánykori álma?

– Minden ide irányított. A Színház téren egy divatszalonban kezdtem, aztán megismertem az első férjem, aki a színház kellékese volt. Rögtön átigazoltam, az első körben öltöztetőnek. A második páromat is itt találtam meg, s még harminc évet eltöltöttem a varrodában.

– Kiket öltöztetett kezdetekben?

– Többek között Péter Gizit, Takács Manyikát, Vári Évát, Lang Györgyit, Kulka Jánost és Gergely Robit.

– Mi a feladata egy színházi varrónőnek?

– A jelmeztervező elképzelései szerint elkészíti az összes szereplő színpadi ruháját. Mondjuk az újabb darabokban, például a Mobil is ilyen volt, annyira modern az öltözék, hogy a legegyszerűbb a boltban, készen megvásárolni.

– Ezek a ruhák csak néhány alkalomra valók?

– A modern változatokat nyugodtan lehetne rendszeresen az utcán is használni. Bár abban egy kicsit eltérnek a konfekciótól, hogy belül bővíteni, vagy szűkíteni lehet a viselője méretére. Ha pedig a színmű lekerül a műsorról, a raktárba kerülnek.

– Varrónőként melyek a leghúzósabb darabok?

– Ha a közelmúltat nézzük, akkor A muzsika hangja vagy az Oliver! musical, mert rengeteg különböző jelmezt kell hozzá készíteni és 10–15 gyerekszereplője is van.

– Volt olyan ruhaköltemény, amire mindenki összecsapta a kezét?

– „Az Ördög”-ben például nagyon különleges öltözéke volt Stubendek Katalinnak. Amikor a bundáját levette, úgy nézett ki benne, mintha meztelen lenne, elöl viszont meseszépen mutatott. És az operettek korhű ruhái ugyancsak gyönyörűségek.

– Egy szabóságban nem lehet jobban keresni?

– Éppen ellenkezőleg! Nem vagyunk itt sem túlfizetve, de azért az nagyon motiváló, hogy mi soha nem varrunk semmiből két egyformát.

– A családban is felruház mindenkit?

– Legalábbis a lányomat bakfis koráig én öltöztettem. Most viszont télre várjuk az unokánkat, és már a babaholmikat készítgetem.

A férje is a teátrumból ment nyugdíjba

Manhardt Ildikó 1959-ben született Pécsett. Pécs-Vasason nőtt fel és járt általános iskolába, varrónőként végzett az 500-as szakmunkásképzőben. A pécsbányatelepi Bőrruhaipari Ktsz-ben kezdett, aztán egy Színház téri divatszalon következett. A PNSZ-ben 8 évig volt öltöztető, majd a gyest követően 30 éve varrónő. Férje Schőn Gyula, nyugdíjas színpadmester, Ildikó pedig 40 év szolgálati idővel nyugdíjasként tovább dolgozik. Az alma viszont messze esett a fájától, leánya Eszter (33) informatikus, az unokát télre várják. Emellett egy labrador is várja haza mindennap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában