Szerelemben az orgonával

2020.03.26. 17:30

Szamosi Szabolcs mindenkivel megismerteti a hangszerek királynőjét

Liszt Ferenc-díjat kapott március 15-én Szamosi Szabolcs. Az orgonaművész és a Filharmónia Magyarország igazgatója nemcsak játékával, de koncertszervezéseivel is rengeteget tett a hangszer népszerűsítéséért Baranyában és az egész országban.

Mészáros B. Endre

Fotó: Löffler Péter

– Mikor és hogyan talált rá az orgonára?

– Amikor megkezdtem a tanulmányaimat a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban, körbevezettek bennünket az apátságon és első látásra beleszerettem a hangszerbe. Szerencsére előtte zongorázni tanultam, így rögtön belekezdhettem a közvetlenebb ismerkedésbe. A kapcsolat pedig egyre szorosabb lett.

– A bazilika orgonaművészeként az ezredfordulótól hihetetlenül népszerű crossover jellegű hangversenyeket szervezett. Honnan jött az ötlet?

– A célom az volt, hogy amellett, hogy az orgona egyedi hangjára felhívom a figyelmet, a színes hangszerszólók kapcsán változatos programmal hozzuk közelebb az orgonamuzsikát a közönséghez.

– Játszott legendás jazz- és rock­zenészekkel, a komolyzene legjobbjaival is. Melyik párosítás okozta a legkülönlegesebb megszólalást?

– Nem tudok egyet kiemelni. Talán csak a trombitáról gondoltam azt, hogy biztosan jól fog szólni. Volt, hogy a különböző műfajok ütköztetése aggasztott, vagy például a szájharmonikánál az összehangolás, a hangerő különbsége. Minden hangszer más, izgalom és kihívás a maga buktatóival és lehetőségeivel együtt.

– Még a sokszoros bajnok PVSK női kosárcsapattal is volt közös koncertje!

– Az EKF-esztendőben feleségem csapattársaival jótékonysági céllal hatkezes improvizációt adtunk elő Iványi Dalmával, aki megtanulta Gounod Ave Máriájának első sorait, Sztojkovics Éva pedig az Adjon isten jó éjszakát népdalt és én improvizációval kapcsoltam össze a két ismert dallamot.

– Kiváltságosak a pécsiek, hiszen rengeteg orgonahangversenyt szervezett nekik, aztán az egész országot behálózták ezek a koncertek.

– 1990 előtt orgonakoncerteket csak a Filharmónia szervezett, és népszerűek voltak a templomokban. A rendszerváltást követően gyengült a „tiltott gyümölcs” vonzereje, és újra fel kell építeni az érdeklődést, amit én nagy örömmel teszek.

Öt gyermeke van

Szamosi Szabolcs 1970-ben született Pécsett. Pannonhalmán érettségizett, a PTE-n matematika–énekszakon diplomázott. Budapesten egyházzenét tanult, majd a Grazi Zeneakadémián orgonaművész-, tanár és egyházzeneszakon diplomázott. 1994–2010 között a pécsi bazilika orgonaművésze volt. 2010-től a Dél-Dunántúli Filharmónia, 2013-tól a Filharmónia Magyarország igazgatója. A pécsi bazilika karnagya, 2020-tól a szegedi dóm zeneigazgatója, a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének alelnöke. Felesége Ábrahám Eszter, öt gyerekük van: Amadea 26, Laura 17, Viktória 16, Benedek 7, Zoé 3 éves.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában