Boldogság a karanténban

2020.05.09. 11:30

Sólyom Katalin semmitől sem fél és nagy feladatokat dédelget

Közönség nélkül elképzelhetetlen a művészet. Vajon miként éli meg az elzártságot a művészvilág? Sorozatunkban erről kérdezünk meg ismert baranyai személyiségeket, elsőként Sólyom Katalin színművésznőt, aki márciusban töltötte be a 80. életévét.

Mészáros B. Endre

Fotó: Laufer László

– Mi foglalkoztatja most főként?

– Megszületett a hatodik unokám, Köles Ferencnek, a színművésznek és lányomnak, az ugyancsak színésznő Várnagy Kingának a kislánya, Blanka. Csütörtökön jöhettek haza a kórházból és alig várom a magunk szabta biztonsági karanténidő leteltét, hogy láthassam őket és segíthessek nekik.

– Minden rendben ment?

– A sors játéka, hogy tavaly elhunyt férjem, Várnagy Attila születésnapjára, április 18-ra volt kiírva a kislány érkezése. Amikor ez kiderült, a család úgy könyvelte el, hogy a gyermeket Attila küldte maga helyett. Így most nagy az öröm és nagyon várta őt a két kistestvér is, Boldizsár (10) és Borbála (7).

– A hatodik unokája?

– Igen, a fiamnak, Gergőnek, akiknek a családjával egy házban élek és a lányomnak, Kingának is három-három gyermeke van. Így már azt is elmondhatom, hogy 60, 70, és 80 éves koromban is született egy unokám.

– A színházi visszatérés mennyire foglalkoztatja?

– Most elsősorban nagymama leszek, de az eddigi karantén időszakban egy kicsit dolgoztam is: szerepeltem a színház húsvéti online köszöntő műsorában és a Költészet napjára videóra mondtam Ady Endre: Őrizem a szemed versét. Emellett megtanultam az online óraadást, mert színpadi beszédet tanítok a PTE Művészeti Kar ének szakos hallgatóinak.

– Vannak jövőbeli projektek is?

– Felnőttek számára összeállítottam egy népköltészeti műsort és gondolkodom a 30 évvel ezelőtt kiadott Örök magyar versek CD ismételt kiadásán, olyan közreműködőkkel, mint Héjja Sándor vagy Balikó Tamás. Másrészt Antal bátyám a tengerentúlon új könyvet írt – korábban az Egy amerikai magyar orvos vallomásai című műve itthon is nagy sikert aratott –, amit én lektorálok. Ő az egyébként, akinek a Grace és Glória, valamint az Eleanor hazai bemutatóját is köszönhetjük. Mindemellett úgy összegeznék, egy unoka születése mindenféle vírust felülír! Ez akkora csoda és boldogság számomra, ami mindenen túltesz!

Hat unoka nagymamája

Sólyom Katalin 1940-ben született Budapesten. Az ELTE kémia-fizika szakán diplomázott, a színjátszást az Universitasban kezdte. 1968-ban került a Pécsi Nemzeti Színházba, s elvégezte a Színművészeti Főiskolát is. 52 éve hűséges Pécshez, filmszerepei például az Álmodozások kora, vagy az Oscar-díjas Mephisto. Tagja a Jótékony Pécsi Nőegyletnek, a Pécs-Baranyai Hospice Alapítványnak. Tanít a PTE-n, a Füsti Molnár Éva Színistúdióban, vezeti a Pedagógusok Versmondó Műhelyét. Férje Várnagy Attila zeneművész egy éve hunyt el. Fia, Gergő 45, lánya, Kinga 43 éves, hat unokája van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában