ünnepélyesen

2021.08.21. 07:00

Átadták a megújult siklósi várkertet

Ünnepélyes keretek között adták át augusztus 20. délután a Siklósi Vár megújult várkertjét. A beruházás Területi- és Településfejlesztési Program Zöldváras Zöldváros projekt keretében – és plusz források bevonásával – kapott megújult külsőt.

Zs. K.

Fotó: Zs. K.

A fejlesztés részleteit Riegl Gábor polgármester mutatta be. Elmondta, hogy miután ez a projekt 2016-17-ben megfogalmazódott, illetve támogatást nyert, egy nagy szünet következett, hiszen nagyságrendileg 50 millió forint hiányzó forrást kellett előteremteni. 2019. év végén volt a fordulópont, amikor a 350 millió forintos európai uniós forráshoz, kormányzati segítséget kaptak 30 millió forint értékben, illetve még ezen felül 20 millió forint önkormányzati önerőt is biztosítottak a projekt megvalósításához. A városvezető köszönetet mondott mindazoknak, akik a fejlesztés előkészítéséből, tervezéséből, illetve megvalósításából kivették a részüket.

A beruházás részeként megújultak a sétányok és a zöld felületek, egy új szolgáltatóház épült, illetve olyan elemeket is bele tudtak építeni ebbe a pályázatba, amelyek az ide érkező turisták igényeit szolgálják ki: kerékpártárolót és 43 parkolóhelyet építettek a várfal mellett. Egy ivókutat is telepítettek, illetve a bástya falszerkezetének kibontásával egy új gyalogos közlekedési útvonalat hoztak létre a belváros és a várkert között. Ezt már előszeretettel használják a turisták és a helyiek is. Mindemellett egy új, modern játszótér épült azon az árnyékos területen, ahol 15-20 évvel ezelőtt még vas elemekből álló játszóeszközök voltak. A műemléki vár környezetében megvalósuló sokrétű fejlesztéssel ezzel együtt egy olyan rendezvénytér létesült, amely minőségi módon ki tudja szolgálni a következő évek eseményeit.

Az átadó ünnepségen Nagy Csaba országgyűlési képviselő is beszédet mondott, aki még korábban, a megyei közgyűlés elnökeként támogatta a fejlesztést és ezután is végigkövette a beruházás lépéseit, eredményeit, illetve közbenjárt a hiányzó források előteremtésében.

Elmondta, hogy 2014-15-ben Riegl Gábor polgármesternek, mint megyei főépítésznek nagyon nagy szerepe volt abban, hogy a Zöld város program keretében a megyei keretet mire és milyen körülmények között lehessen felhasználni.

Fotó: Zs. K.

– Nagyon sok energiába telt, mire ez a beruházás a kivitelezésig, a megvalósulásig eljutott. Ugyanakkor minden egyes lépés alkalmas volt arra, hogy egy kicsit a jövőről is gondolkodjunk, és sokat beszéltünk arról, hogy a következő uniós pályázati ciklusban mire számíthat a város – fogalmazott az országgyűlési képviselő utalva arra, hogy Siklósnak a következő 7 éves európai uniós pályázati ciklus is sok lehetőséget tartogat. A jelen fejlesztésre visszatérve pozitívumként említette meg, hogy a kivitelezést helyi cég végezte, ezen kívül szólt arról is, hogy örömmel látja az önkormányzat önerős fejlesztéseit, mint például a hegyi utak, és a játszóterek felújítását.

Az eseményen Polovi Gréta hegedűjátéka, Szávuly Anna éneke és szavalása, valamint Reiter Léna és Mészáros Dávid táncca emelte az ünnepség fényét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában